Bekijk het origineel

„Vlooienmarkten in strijd met de wet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Vlooienmarkten in strijd met de wet"

Boete geëist tegen evenementenbureau

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - "Misschien moet je wel constateren dat het verschijnsel vlooienmarkten altijd strijdig is met de Winkelsluitingswet en dat de wet het de facto niet toelaat".

Dit zei officier van Justitie mr. R. A. F. Gerding gisteren voor de rechtbank in Rotterdam. Gerding eiste daar een boete van 501 gulden tegen een evenementenbureau en een even hoog bedrag tegen de directeur daarvan omdat zij overtredingen van de Winkelsluitingswet zouden hebben uitgelokt. Directeur F. Senf en zijn gelijknamige evenementenbureau zouden dat hebben gedaan door op zondag 26 oktober in Ahoy een vlooienmarkt te houden. Toen eerder die maand bekend werd dat Senf de markt via zijn bureau aan het organiseren was, kreeg hij een zogeheten voorlopige maatregel uitgereikt van Justitie. De maatregel hield in dat het Senf verboden werd anderen op de markt toe te laten dan echte particulieren die louter „op zolder gevonden spullen" verkopen.
Voor het negeren van de maatregel eiste Gerding overigens nog 7500 gulden boete tegen het evenementenbureau, waarvan vijfduizend voorwaardelijk.


Stringent


Het opleggen van de voorlopige maatregel is onderdeel van het Stringentere beleid tegen rommelmarkten dat Justitie sinds kort voert ter bescherming van de reguliere handel. Die mag niet op zondag actief zijn als gevolg waarvan zij oneerlijk beconcurreerd kan worden door handelaren die vlooienmarkten gebruiken om zondags hun waren te slijten.


Op de zitting zei Gerding gisteren dat de maatregel is genegeerd. De Economische Controledienst maakte op de markt proces-verbaal op tegen zes handelaren die „bedrijfsmatig" bezig zouden zijn geweest. Voor een verbaal komen volgens Gerding niet alleen professionele handelaren in aanmerking, maar ook mensen die „stelselmatig en regelmatig" goederen op de vlooienmarkten verkopen. De rechtbank wijst in deze zaak op 17 december vonnis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Vlooienmarkten in strijd met de wet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken