Bekijk het origineel

NAVO stippelt koers Geneefs overleg uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NAVO stippelt koers Geneefs overleg uit

VS moeten streven naar INF-akkoord

4 minuten leestijd

BRUSSEL - De ministers van defensie van de NAVO-landen hebben gisteren verklaard dat de Verenigde Staten in de ontwapeningsonderhandelingen met de Sovjet-Unie in de eerste plaats moeten streven naar halvering van de strategische kernbewapening, en naar een akkoord over de middellange-afstandsraketten (INF) in Europa.

In het communiqué, dat de ministers na een tweedaagse vergadering van het Comité voor Defensie Planing (DPC) uitgaven, staat dat de miisters „de vooruitgang verwelkomen ie op de Sowjet-Amerikaanse top in Reykjavik is geboekt in de richting van akkoorden over vermindering met 50 procent van de strategische offensieve strijdkrachten, en over de "middellange-afstandsraletten met en groter bereik".
De ministers zegen het Amerikaanse standpunt te ondersteunen dat „prioriteit moet worden gegeven aan de totstandkoming van deze overeenkomsten".
Het comité maakt geen melding van het voorstel om alle ballistische raketten af te schaffen, dat de Amerikanen na Reykjavik in de onderhandelingen in Geneve op tafel legden.
Ook wordt de term nul-oplossing niet genoemd, die doelde op de verwijdering van alle INF uit Europa. Na de top tussen president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov hadden de Europese NAVO-landen blijk gegeven van hun ongerustheid over de mogelijkheid dat alle strategische ballistische raketten (voor de lange afstand) en alle middellange-afstandswapens uit Europa zouden verdwijnen.

Niet ineens

De Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, verklaarde dat in het communiqué alleen de prioriteiten staan aangegeven.
Het voorstel om alle ballistische raketten te elimineren ligt op tafel in Geneve maar men moet bedenken dat het „niet allemaal ineens kan worden bereikt", aldus de Amerikaanse minister.
De Nederlandse ambassadeur bij de NAVO, De Hoop Scheffer, verklaarde dat in het communiqué gesproken wordt over de akkoorden die thans als het meest haalbaar worden beschouwd. „Dit betekent niet dat de eliminering van alle offensieve ballistische raketten onder tafel valt. Maar de kans dat dit op korte termijn kan worden bereikt, is niet zo groot", aldus de ambassadeur.

Minister Van Eekelen plaatste donderdag enige vraagtekens bij het Amerikaanse voorstel. Als alle ballistische raketten worden afgeschaft, blijven er alleen nog bommenwerpers en kruisraketten over, die zijns inziens de nodige moeite zullen hebben om de luchtverdediging van de Sowjet-Unie te penetreren.

Afspraak

Groot-Brittannië is een van de NAVO-landen die grote bezwaren heeft tegen de volledige vernietiging in tien jaar tijd van de ballistische raketten. De Hoop Scheffer noemde die bezwaren begrijpelijk, want volgens hem zou het in dat geval voor de Britten en Fransen moeilijk worden om hun eigen kemraketten te handhaven.

Op de NAVO werd tijdens de DPCvergadering herhaaldelijk verwezen naar de overeenstemming die de Britse premier Thatcher bij een bezoek aan de VS bereikte met Reagan. Zij verklaarden toen dat in het Geneefse ontwapeningsoverleg vier prioriteiten moeten gelden: Een INF-akkoord, halvering van de strategische wapens van de VS en de Sowjet-Unie, een verbod op de chemische wapens, en aandacht voor het Sowjetoverwicht op conventionieel (niet-nucleair) gebied.
Deze afspraak tussen Thatcher en Reagan lijkt op dit moment aan te geven wat volgens de NAVO-landen vooralsnog de primaire doelstelling moet zijn in Geneve.

Afschaffing van alle ballistische raketten behoort daar dus niet toe, en de vraag die de afgelopen dagen op het NAVO-hoofdkwartier werd gesteld is, of ook de nul-oplossing met betrekking tot de INF nog wel gewenst wordt door de Europese NAVO-landen. Van Groot-Brittannië is bekend dat dit land het liefst enige kruisraketten in Europa zou willen handhaven. De Hoop Scheffer verklaarde echter dat Nederland, en de meeste bondgenoten, voorstander zijn van de nul-oplossing, omdat de NAVO die mogelijkheid altijd heeft open gehouden sinds in het bekende NAVO-dubbelbesluit besloten werd tot de plaatsing van honderden nieuwe Amerikaanse raketten in Europa, die echter weer door middel van een onderhandelingsakkoord zouden kunnen verdwijnen als de SowjetUnie ook haar SS-20's weghaalde.

De NAVO heeft nu ongeveer de helft van de 464 Amerikaanse kruisraketten geplaatst en in 198S moeten ze allemaal op hun bestemming zijn. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Caspar Weinberger gisteren gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

NAVO stippelt koers Geneefs overleg uit

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken