Bekijk het origineel

EG: In Europa één maximumsnelheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EG: In Europa één maximumsnelheid

Commissie adviseert 120 km per uur

2 minuten leestijd

BRUSSEL — DE EG-commissie in Brussel wil dat op de wegen in alle £G-lidstaten dezelfde maximumsnelheden gaan gelden. Europees commissaris Stanley Clinton Davis (transport- en milieuzaken) vindt dat er stringente regels voor snelheidsbeperkingen moeten komen „omdat dit levens kan redden en de milieuvervuiling kan tegengaan". Voorstellen voor eenvormige snelheden op de Europese wegen heeft de EGcommissie inmiddels naar de Europese ministerraad gestuurd.

De commissie denkt aan een maximumsnelheid van 120 km per uur op autosnelwegen voor personenauto's en motorfietsen. Maar de staat waarin de wegen verkeren en het verkeersvolume moeten bij de beslissing daarover mede een rol spelen. Op stille en heel goede snelwegen zou dan ook eventueel harder gereden kunnen worden.


Op andere wegen dan snelwegen buiten de stad, moeten lagere snelheden gelden. Bussen en zware vrachtwagens zullen aanzienlijk minder snel mogen rijden dan personenauto's en motorfietsen. Ook in de steden moeten in alle EG-landen dezelfde maximumsnelheden gaan gelden, aldus de commissie, overigens zonder maxima te noemen.


Veiligheid


Volgens de commissie is aangetoond dat vooral de gemiddelde snelheid van motorvoertuigen van belang is voor de veiligheid. Bij elk procent dat de gemiddelde snelheid daalt, gaat het aantal dodelijke ongevallen met 4 procent naar beneden.


Lagere maximumsnelheden op wegen buiten de steden dragen tevens bij tot een vermindering van de luchtvervuiling, de zure regen en het sterven van de bossen.
Als de maximumsnelheid 100 kilometer per uur zou zijn, scheelt dat 300.000 ton stikstof oxyde, ofwel 10 procent van alle vervuiling die door auto's wordt veroorzaakt, aldus de commissie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

EG: In Europa één maximumsnelheid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken