Bekijk het origineel

Renovatie torenflat Gorinchem voltooid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Renovatie torenflat Gorinchem voltooid

Sleutels van 49 appartementen uitgereikt

3 minuten leestijd

GORINCHEM - J. H. M. Eckhardt, lid van de raad van commissarissen van de christelijke woningbouwvereniging "Bouwen en bewaren", zal vanmiddag de sleutels uitreiken van de 49 gerenoveerde nieuwe tweekamerflats In de laagbouw van de torenflat aan de Koningin Wilhelminalaan, in Gorinchem. Een belangrijk gedeelte van de torenflat gaat nu aan een tweede leven beginnen.

De renovatie van de 58 flatwoningen in de toren zelf, had reeds in 1983 zijn beslag gekregen. Het karakteristieke gebouw in de Harewijk kwam nog geen 30 jaar geleden tot stand. De van het gemeentebestuur van Gorinchem ontvangen opdracht omvatte het ontwerpen van een bejaardentehuis annex centraal verzorgingspunt voor een reeds voltooid complex bejaardenwoningen, in samenhang met een woonflatgebouw van zeven woonlagen. De opzet van dit project was het vorm geven aan een gebouw dat moest voldoen aan het efficiënt samengaan van sociale, economische en stedebouwkundige motieven. Het bouwplan dat in februari 1956 op het stadhuis ter inzage werd gelegd, omvatte een laagbouw van twee, respectievelijk drie verdiepingen voor de huisvesting van bejaarden, een afzonderlijke vleugel voor onderbrenging van een recreatiezaal en een op twaalf betonnen kolommen rustende hoogbouw van elf verdiepingen. Ter tegemoetkoming aan de door de overheid, gemeentewerken en van andere zijde gestelde wensen en eisen werd het aantal woonlagen naderhand met twee vermeerderd, terwijl op het dak een restaurant werd geprojecteerd. Het bejaardentehuis zou een onderkomen moeten bieden aan 69 personen. Het gehele gebouw zou zodoende huisvesting bieden aan circa 280 personen.

Gemeenteraad
Het project werd niet zonder slag of stoot door de raadsleden goedgekeurd. Hoewel de gemeenteraad in zijn vergadering van 24 februari 1956 het voorstel tot de bouw in principe had aanvaard, laaide negen maanden later de discussie fel op toen het definitieve voorstel in de gewijzigde vorm ter tafel werd gebracht. Vele raadsleden sloeg de schrik om het hart. Nergens elders in ons land trok men tot dan toe een dergelijk project aan in gemeenten met nog geen 20.000 inwoners. 
Men was onder meer bevreesd dat de woningen niet verhuurd zouden worden door de hoge huurprijs. Men vroeg zich zelfs af of in die huur van 100 gulden per maand ook de kost (uit de keuken van het bejaardentehuis) was begrepen. Burgemeester Van Rappard weerlegde alle kritiek, hij vond de huurprijs niet te hoog, zeker niet met zo'n ongeëvenaard uitzicht. Uiteindelijk ging de raad akkoord met veertien stemmen voor en drie tegen. Op 4 juli 1957 werd de eerste paal geheid. 

Tijdens het heien trad in de omliggende wijk op grote schaal grondverzakking op.
Mede wegens de hoge extra kosten was namelijk besloten geen damwand rond de bouwput te slaan. Bij het verlagen van de waterstand in de put werd dus veel water onttrokken aan de veengrond in het omliggende gebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Renovatie torenflat Gorinchem voltooid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken