Bekijk het origineel

WERELWIJD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WERELWIJD

3 minuten leestijd

Even blaffen

MOSKOU - Een meisje in de Sowjet-Unie geraakte in coma nadat zij haar hond was kwijtgeraakt, maar toen de hond vier dagen later werd teruggevonden, ontwaakte zij eruit door zijn geblaf. Mars, de witte straathond van de 18-jarige Joelja Protjanowa in Koejbisjev aan de Wolga, was tijdens een wandeling weggehold na een ontmoeting met een kat. Joelja ging naar het asiel voor zwerfhonden en daar schrok ze zo van precies eenzelfde en slecht behandelde hond als Mars, dat zij in coma raakte. Mars, aldus Izwestia, werd na een radio-oproep door Joelja's moeder vermagerd en vervuild teruggevonden in een dorp buiten de stad. Het vreugdevolle geblaf van de hond deed het meisje uit haar coma ontwaken.

Excuses

JOHANNESBURG - De Zuidafrikaanse kleurlingminister Allan Hendrickse is gisteren doorgegaan onder pressie van president Pieter W. Botha, en heeft zich schriftelijk verontschuldigd voor zijn recente opzettelijke overtreding van de apartheidswetten. Hendrickse, een van de twee kleurlingen in het Zuidafrikaanse kabinet, was gaan zwemmen vanaf een strand dat alleen 'vir blankes' is bestemd. President Botha deelde op een persconferentie mee dat hij Hendrickses verontschuldiging had aanvaard.

Nazi gedagvaard

SIEGEN - Ernst August Koenig, een 76-jarige voormalige bewaker van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, moet op 5 mei voor een rechtbank in de Westduitse stad Siegen terechtstaan voor de moord op zes gevangenen en voor zijn rol bij de vergassing van minstens 100 joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de vice-president van de rechtbank kan het proces enkele jaren duren. Een onderzoek van het centrale bureau in Keulen dat zich bezighoudt met nazimisdaden, heeft geleid tot de aanklacht tegen Koenig. Het onderzoek volgde op aanwijzingen tegen de ex-kampbewaker die tijdens andere naziprocessen werden verkregen.

Polisario

LAS PALMAS - Drie Marokkaanse soldaten aan boord van een Portugese treiler voor de kust van de westelijke Sahara zijn vorige week doodgeschoten door mannen in rubberbootjes, vermoedelijk leden van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Drie Portugese bemanningsleden werden gewond, zo is meegedeeld door de Spaanse marine. De overlevende Marokkaanse militairen en de Portugese bemanning werden gered door Spaanse marineschepen en treilers. Marokko had op het schip een militair escorte geplaatst omdat de treiler ging vissen in wateren waarover het Polisario dé soevereiniteit opeist.

Voorjaarsregen

WASHINGTON - Wanneer het in het voorjaar weer gaat regenen kan het gebied van Tsjernobil, waar zich vorig jaar april een ongeluk met een kernreactor voordeed, opnieuw radioactief worden besmet. Die vrees is deze week uitgesproken door de kernfysicus Jewgeni Welichov, vice-president van de Sowjet- Academie van Wetenschappen. De voorjaarsregens in de moerasgebieden bij Tsjemobil veroorzaken een tien maal grotere toevloed van grondwater naar de rivieren en beken dan in andere perioden. „Theoretisch gezien zullen de gevaren nog lang aanwezig blijven", verklaarde de kernfysicus. Hij voegde eraan toe dat de straling hoofdzakelijk afkomstig is van het element cesium, dat nog tientallen jaren, gevaarlijk radioactief blijft.

Finse drugbende

HELSINKI - De Finse politie heeft de grootste en best georganiseerde drugbende van het land opgerold, die verantwoordelijk was voor de smokkel naar alle noordelijke landen. De bende kocht zijn waar in Amsterdam. Een woordvoerder verklaarde gisteren dat de bende, onder leiding van een 36-jarige Fin en opererend vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm, amfetaminen, cannabis, Isd en heroïne ter waarde van 7 a 9 miljoen gulden heeft gesmokkeld naar Finland, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 januari 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

WERELWIJD

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 januari 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken