Bekijk het origineel

Rentebetalingen door Brazilië opgeschort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rentebetalingen door Brazilië opgeschort

.Betere voorwaarden voor aflossing nodig"

2 minuten leestijd

RIO DE JANEIRO - Brazilië zal de rentebetalingen ver de schulden aan buitenlandse banken negentig dagen pschorten. Het besluit daartoe is gisteren officieel bekendemaakt door president José Sarney. Brazilië wil gedurende e opschortingsperiode onderhandelen over nieuwe leningen n betere voorwaarden voor de aflossing van bestaande chulden.

De buitenlandse schuld van Brazië bedraagt ongeveer 109 miljard oUar. Het moratorium op rentebetangen geldt alleen voor de 68 miljard oUar die verschuldigd is aan partiuliere banken. Volgens de Brazilianse televisie zal de aan de banken erschuldigde rente in de komende rie maanden wel worden gedepoeerd bij de centrale bank, maar dan 1 de nationale munteenheid, de crueiro. Overschrijvingen in dollars aar het buitenland zullen niet laatsvinden. In regeringskringen is emomen dat de betalingen nog laner zullen worden opgeschort als het iet lukt met de banken tot een akoord te komen.

Niet voor 't eerst

Het is niet voor het eerst dat Brazilë de rentebetalingen opschort. Dat gebeurde ook al tijdeUjk in 1983, maar toen werd dat niet officieel bekendgemaakt.

Brazilië is in betalingsproblemen gekomen doordat het overschot op de handelsbalans zeer sterk is verminderd, waardoor minder deviezen worden ontvangen voor rentebetalingen. Dit jaar moet naar schatting 8,3 miljard dollar aan rente worden overgemaakt, waarvan een kwart vóór 15 maart. Naar verluidt wil Brazilië vier miljard dollar aan nieuwe leningen om het verlies aan deviezeninkomsten op te vangen. De Braziliaanse minister van financiën, Dilson Funaro, en president Francisco Grew van de centrale bank gaan volgende week naar de Verenigde Staten om met de banken te praten.

Bankiers in New York reageerden nogal laconiek op de berichten over uitstel van de Braziliaanse rentebetalingen. De stap wordt in de eerste plaats gezien als een 'technische' opschorting van de betalingen. Een schuldenexpert van een Amerikaanse bank sprak van korte-termijnproblemen die kunnen worden opgelost als de betrokken partijen het hoofd koel houden. Volgens de bankiers is Brazilië niet uit op een confrontatie met de banken. Het is eerder een kwestie van onvermogen tot betalen dan onwil, zo werd gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 februari 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rentebetalingen door Brazilië opgeschort

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 februari 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken