Bekijk het origineel

Nieuw INF-voorstel leidt tot verlenging overleg in Geneve

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw INF-voorstel leidt tot verlenging overleg in Geneve

,Voor speculaties over een Amerikaans-Russische topontmoeting is het nog te vroeg'

4 minuten leestijd

GENEVE - De SowjetUnie heeft gisteren haar" voorsteilen voor een verwijdering van alle rakett(?n voor de middellange afstand (INF) uit Europa officieel ingediend bij de onderhandelaars in Geneve. Hoewel de onderhandelaars in principe morgen met reces zouden gaan, stemden de Verenigde Staten ermee in de besprekingen over de Euroraketten te verlengen.

Joeli Woronlsov, de leider van de Sowjetdelegatie, diende de nieuwe voorstellen van Moskou officieel in. Volgens het Sowjetinitiaticf, dat zaterdag werd bekendgemaakt door partijleider Michaïl Gorbatsjov, is een apart INF-akkoord mogelijk, los van de voortgang van de onderhandelingen over de strategische bewapening en de ruimtewapens. Het gesprek tussen Worontsov en zijn Amerikaanse collega Max Karapelman duurde een uur, maar details over de Sowjetvoorstellen kwamen niet naar buiten. Wel deelde een Amerikaanse woordvoerder mee dat de besprekingen over de INF zullen worden voortgezet ondanks het einde van de zevende onderhandelingsronde, die lö januari begon.

In Moskou zei ontwapeningsdeskundige Viktor Karpov dat binnen een half jaar een akkoord kan worden gesloten over afschaffing van alle Russische SS-20's en Amerikaanse Pershings-II en kruisvluchtwapens in Europa als beide partijen dat willen. De Russische onderminister voor buitenlandse zaken, Bessmertnych, noemde de reacties die tot nu toe uit het Westen zijn gekomen overwegend „positief". Voor speculaties over een Sowjet-Amerikaanse topontmoeting is het echter nog te vroeg, zei hij.

Vernietigd

De chef van de generale staf, Sergei Achromejev, zei dat na ondertekening van een verdrag alle 243 Russische middellange-af standsrakel t en in Europa zullen worden „vernietigd". De in de DDR en Tsjechoslowakije opgestelde raketten voor de korte afstand zullen worden teruggetrokken op Sowj et-grondgebied. In nieuwe onderhandelingen moet volgens Achromejev worden besproken wat er verder dient te gebeuren met deze zogenoemde SRINF-raketten, die een bereik hebben tot 1000 kilometer. Gorbatsjov onderstreepte gisteren tijdens een ontmoeting met de IJslandse premier Steingrimur Hermannsson dat uiteindelijk niet alleen de INF-, maar ook de SRINF-raketten volledig uit Europa moeten verdwijnen.

Details nog onbekend

Verscheidene Europese NAVO-landen hebben het afgelopen halfjaar hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat zij na verwijdering van alle raketten voor de middellange afstand geconfronteerd zouden worden met het overwicht van de SowjetUnie op het gebied van de SRINF. Het INF-voorstel van de SowjetUnie is volgens Gorbatsjov gebaseerd op het principeakkoord dat hij vorig najaar bereikte op zijn top met president Ronald Reagan in Reykjavik. Binnen vijf jaar zouden alle middellange-afstandsraketten in Europa moeten worden geëlimineerd en zouden de twee supermogendheden op hun grondgebied ieder 100 INF-kpppen mogen overhouden. De SowjetUnie zou deze kopjjen dienen op te stellen ten oosten van de Oeral in Azië. Belangrijke details moeten nog naar buiten komen, zoals omtrent de vraag of een overeenkomst afhankelijk is van een bevriezing van de Franse en Britse kernwapens. In het verleden heeft Washington steeds geweigerd een dergelijke voorwaarde te aanvaarden met het argument dat het geen zeggenschap heeft over de nucleaire arsenalen van Parijs en Londen.

Niet genoemd

De Amerikaanse senator Albert Gore, die deel uitmaakt van een groep Senaatsleden die een bezoek brengt aan de Amerikaanse delegatie in Geneve, zei dat de Russen tot dusver de Franse en Britse kernwapens niet hebben genoemd. De Amerikanen gaari er van uit dat Rusland deze wapens buiten beschouwing zal laten in de onderhandelingen.

Terry Shroeder, de woordvoerder van de Amerikaanse delegatie, zei dat de verlenging van het overleg over de INF kan worden benut om een verdragstekst in te dienen. „De tekst is vrijwel voltooid en we verwachten haar binnenkort te presenteren", zei hij. Senator Gore zei te verwachten dat het ontwerp-verdrag, dat hij omschreef als een „stoutmoedige stap", binnen enige dagen zal worden ingediend.

Houding Frankrijk

Een hoge functionaris waarschuwde tegen de hoop dateer zeer snel-een akkoord kan worden gesloten. „Onderhandelingen over een verdrag vergen enorm veel tijd (...) het is minimaal een zaak van verscheidene maanden", zo zei deze zegsman, die beklemtoonde dat er ook nog enige obstakels resteren, met name inzake de verificatie en de korte-afstandsraketten.

De bondgenoten hebben inmiddels vrij positief gereageerd op het jongste voorstel van Gorbatsjov. Vrijwel de enige uitzondering vormde Frankrijk. Het uitte serieuze bedenkingen over de mogelijke verwezenlijking van de nul-optie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 maart 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nieuw INF-voorstel leidt tot verlenging overleg in Geneve

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 maart 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken