Bekijk het origineel

Door/l. Lok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Door/l. Lok

2 minuten leestijd

Sinds een aantal regeringsperioden hebben wij een minister van ontwikkelingssamenwerking. Dit feit op zich zelf geeft aan dat er ontwikkelingslanden zijn waar Nederland contacten mee onderhoudt en waarmee het nodige te regelen valt. De aanduiding ontwikkelingsland is een van de termen die men hanteert voor landen die hoofdzakelijk in de tropische en subtropische gebieden liggen.

De Amerikaanse president Truman gaf met betrekking tot deze landen de volgende definitie: „Onderontwikkelde landen zijn die landen waarin te zamen meer dan de helft van de wereldbevolking in ellendige omstandigheden woont, waar de voedingsmiddelen onvoldoende zijn en de ziekten overvloedig, waar het economische leven primitief is en stagneert en waar de armoede elke vooruitgang remt".

Deze uitspraak deed hij in 1949. Het lijkt wel of erin de bijna veertig jaren daarna niets of nauwelijks iets is veranderd. De problematiek i;. gebleven ondanks alle inspanningen vanuit de ontwikkelde landen. Niet alleen de overheid, maar stukjes grond zijn verdeeld in talloze sawahs, een redelijk bestaan wordt onmogelijk. Als men aangekomt in de stad is een van de eerste problemen de huisvesting. Langs drainagekanalen en spoorlijnen ontstaan spontaan bidonvilles, in Indonesië kampongs genoemd. Maar liefst 75 procent van de bewoners van Jakarta woont in deze krottenwijken. Dit jaar, 1987, het jaar van de daklozen, komt de stedelijke problematiek van de ontwikkelingslanden volop in de schijnwerper. In Jakarta wonen nu 7,9 miljoen mensen, in 2000 zal deze stedelijke agglomeratie naar verwachting 12,8 miljoen mensen tellen. De schrijnende problemen die hierdoor zullen ontstaan, vragen om een oplossing. Dan lezen wij in de habitatkrant (een uitgave van de Nederlandse Habitat Commissie): Rotterdam helpt Jakarta, OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) vergadert over stedelijke problematiek.

De uitspraken van deze organisatie geven te denken: de ontwikkeling van de stedelijke groei heeft men tot nu toe onderschat en wei

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Door/l. Lok

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken