Bekijk het origineel

Brazilianen willen 20 mld. dollar lenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brazilianen willen 20 mld. dollar lenen

Bank zet schulden om in investeringen

2 minuten leestijd

BRASILIA — Brazilië wil dat de buitenlandse banken in Ie komende vijf jaar met een bedrag van twintig miljard lollar aan nieuwe kredieten over de brug komen ter finanlering van een jaarlijkse groei van zijn economie met zeven )rocent.

Minister van financiën, Dilson Fularo, zei gisteren dat zijn land het onder deze nieuwe leningen niet kan ipbrengen volledig te voldoen aan de enteverplichtingen over zijn buitenandse schuld van in totaal 108 milard dollar.

In februari heeft Brazilië de rente)etalingen over ongeveer twee derde 'an zijn schuld tot nader order opgechort, waarbij het land zich beriep ip de sterk gedaalde exportinkomiten. Dit jaar moet Brazilië ongeveer 1,3 miljard dollar aan rente afdragen. Funaro verklaarde dat de president 'an Brazilië's centrale bank, Fransis:o Gros, volgende week in New York lan de vertegenwoordigers van de internationale banken het Braziliaanse standpunt zal overbrengen dat alleen net nieuwe leningen volledige betaing van rente mogelijk zal zijn.

Investeringen

Bank ot Montreal wil een bedrag ben /an honderd miljoen dollar aan uitstaande leningen aan Brazilië omzet,en in investeringskapitaal. Dit heeft jresident-directeur William Mulholand tijdens een persconferentie in New York bekendgemaakt. De Canadese bank is van plan de schuld in dollars om te wisselen in Braziliaanse cruzado's ter financiering van beleggingen in het Zuidamerikaanse land. Het initiatief van de Bank of Montreal toont aan dat de schuldeisende banken en Brazilië een algemeen belang hebben bij het herstel van de economische groei vah het land, zo zei Mulholland. Banco de Montreal Investimento, de Braziliaanse dochteronderneming van de Canadese bank, heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de centrale bank van Brazilië en de beursautoriteiten.

Optimistisch

Mulholland zei er vertrouwen in te hebben dat Brazilië en de buitenlandse banken het eens kunnen worden over een schuldenregeling. Op korte termijn zal het wat moeizaam gaan, maar „op de langere termijn ik vrij optimistisch", aldus de bankpresident. Hij noemde de problemen die Brazilië heeft doen besluiten onlangs zijn rentebetalingen aan de banken tot nader order op te schorten „ernstig". Mulholland riep de Braziliaanse regering op de basis te leggen voor een sterke groei zonder inflatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Brazilianen willen 20 mld. dollar lenen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken