Bekijk het origineel

VS: Wij gaan slechts in luistervrije ambassade

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS: Wij gaan slechts in luistervrije ambassade

Nieuw gebouw in Moskou staat nog leeg Chaim Herzog

2 minuten leestijd

WASHINGTON - President Reagan van de Verenigde Staten heeft gisteren aangekondigd dat de nieuwe ambassade in Moskou pas betrokken zal worden als hij er zeker van is dat het gebouw geheel vrij is van Russische afluisterapparatuur. De VS zullen niet toestaan dat Russische diplomaten in hun nieuwe behuizing in Washington trekken, zolang de Amerikaanse ambassade niet in gebruik kan worden genomen. Krachtens een akkoord van 1972 zouden de nieuwe ambassades alleen gelijktijdig in gebruik genomen mogen worden.

Reagan zei dat hij niet van plan was het bezoek van zijn minister van buitenlandse zaken Shultz aan Moskou tijdens de komende weekwisse-' ling uit te stellen. „We laten ons niet wegjagen" door de Russische spionage, zei hij.

Reagan stond in het Witte Huis de pers te woord nadat woordvoerder Charles Redman van het ministerie van buitenlandse zaken bekend had gemaakt dat de VS een formele beschuldiging bij de Sowjet-Unie hadden ingediend wegens „schendingen van de normen in het diplomatiek verkeer" door de Amerikaanse ambassade te infiltreren met spionnen en afluisterapparatuur. De protestnota werd in Moskou overhandigd door ambassadeur Jack Matlock.

„Het verbaast me niets"

Reagan vertelde voorts dat de Raad van Toezicht voor Buitenlandse Inlichtingendiensten gevraagd zal worden om te onderzoeken of het nieuwe ambassadegebouw, waaraan tot op heden 191 miljoen dollar is gespendeerd en waarvan de bouw al enige jaren achter op schema ligt, gesloopt moet worden vanwege de afluisterapparatuur.

Reagan antwoordde ontkennend op de vraag of de onthullingen over de afluisterapparatuur en de verleiding door Russische agentes van Amerikaanse mariniers die de ambassade moesten bewaken, gevolgen zouden hebben voor de betrekkingen met de Sowjet-Unie. „Het verbaast me niets", zei hij. „Nee, ik heb mijn visie op de Sowjet-Unie niet veranderd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VS: Wij gaan slechts in luistervrije ambassade

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken