Bekijk het origineel

Justitie pakt gebruik drags in cel hard aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Justitie pakt gebruik drags in cel hard aan

Urinecontrole in alle inrichtingen verplicht

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Justitie wil de bestrijding van drugsgebruik in het gevangeniswezen gaan intensiveren. Speerpunten in het beleid zijn een (bescheiden) uitbreiding van het aantal drugvrije afdelingen en invoering van verplichte urinecontroles in de gehele penitentiaire inrichting. Binnen de beperkte financiële mogelijkheden zal hiervoor extra geld beschikbaar worden gesteld. Als dit beleid volop draait, is er vanaf 1989 jaarlijks twee a drie miljoen voor beschikbaar. De jaren daarvoor kan met minder worden volstaan.

staatssecretaris Korte-van Hemel heeft gisteren in een notitie aan de Kamer haar standpunt over de drugsproblematiek uiteengezet. Daarbij gaat het niet alleen om hard drugs, maar ook om zogenoemde soft drugs (cannabisprodukten als marihuana en hasj). De staatssecretaris volgt in de notitie de aanbevelingen van het rapport "Drugvrije detentie" uit december 1985 en de adviezen en commentaren die daarop zijn gekomen.

Controlemaatregelen vormen de ene kant van het beleid, opvang en (medische) begeleiding van verslaafde gedetineerden en een betere beveiliging van individuele (al dan niet verslaafde) gedetineerden de andere kant. Concrete maatregelen worden voortaan neergelegd in drugsbeleidsplannen van de penitentiaire inrichtingen.

Centrale plaats
De verplichte urinecontrole (in be

Voor exclusieve DAMESMODE
Haarstraat 37, Rijssen Tel. 05480 -12469 ginsel alleen bedoeld om het gebruik van hard drugs op te sporen) in alle inrichtingen moet een centrale plaats innemen bij de controlemaatregelen. Het onvrijwillige van de situatie onderscheidt deze maatregel van die waarin de gedetineerde zich vrijwillig in een drugvrije afdeling of binnen een zogenoemd drugvrij regime aan een regelmatige urinetest onderwerpt. Daar gaat het om vrijwillige afspraken, terwijl bij de verplichte test een juridische basis nodig is. De staatssecretaris meent dat kan worden volstaan met aanpassing van de gevangenismaatregel en huishoudelijke reglementen.

Door verplichte urinecontrole kan bij binnenkomst de gebruiker gesignaleerd worden en een verdenking van druggebruik worden onderbouwd. Het moet een wapen worden in de strijd tegen verslaafden die er in de gevangenis in slagen drugs te blijven gebruiken, èn tegen hun leveranciers. Tegelijk werkt het ook preventief, omdat andere gedetineerden beschermd worden tegen drugs. De controle heeft verder een functie bij selectie en plaatsing van gedetineerden en bij het wel of niet toekennen van verlof.

Bij opvang en begeleiding van verslaafde gedetineerden is een belangrijke rol weggelegd voor de reclassering, in dit geval de consultatiebureaus voor alcohol en drugs. De staatssecretaris legt verder accenten bij de afstemming van de medische zorg binnen en buiten de penitentiaire inrichtingen.

Drugvrij

Korte-Van Hemel wil het aantal drugvrije afdelingen uitbreiden, voor zover dat mogelijk is gezien financiële en technische belemmeringen. In deze afdelingen kunnen zowel verslaafde gedetineerden worden geplaatst als mensen die willen ontkomen aan de gevangeniscultuur en de dreiging van drugsgebruik.

Er is sprake van drugsgerichte (vrijwillige), maar ook van algemene (verplichte) activiteiten als onderwijs, sport, arbeid en recreatie. Stelselmatige verplichte urinecontroles spelen hier weer een belangrijke rol. De drugvrije afdelingen kunnen aantrekkelijker zijn door wat extraatjes, vrijheden en voorzieningen die ook voor de toekomst wat meer perspectieven bieden. Wie zich in detentie met drugshandel bezighoudt, komt niet in zo'n afdeling terecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Justitie pakt gebruik drags in cel hard aan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken