Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"De wereld viert feest op een zinkend schip"

Ds. Blenk tijdens paasappèl Amersfoort:

3 minuten leestijd

AMERSFOORT — „Je leeft maar één keer, zegt de wereld en gelijk heeft ze. Maar juist daarom; je kunt het nooit meer overdoen. De Bijbel zegt: zoals de boom valt, blijft hij liggen. En in Prediker staat: geniet van het leven, maar denk ook aan je Schepper".

Hiermee besloot drs. C. Blenk, hervormd predikant te Amsterdam, gistermiddag zijn toespraak tijdens het paasappèl in de St. Joriskerk in Amersfoort, georganiseerd door de ring Gooi en Eemland van Ned. Herv. Jeugdverenigingen. De bijeenkomst, die als thema had „Wij leven maar eens..." werd rechtstreeks en integraal uitgezonden door de Evangelische Omroep.

Als uitgangspunt voor zijn appèlwoord gebruikte ds. Blenk enkele verzen uit 1 Korinthe 15. In Korinthe waren enkelen die kennelijk niet geloofden in de opstanding. Met alle gevolgen van dien, want „als er geen opstanding is, dan is ook Christus niet opgewekt en dan is onze prediking ijdel".

„Waarom", aldus ds. Blenk, „zou Paulus ons zo shockeren? Ik denk omdat hij de proef op de som wilde nemen. Als je soms twijfelt, moet je je deze vraag maar stellen: wat is de opstanding me waard?"

Geen zin
„Wanneer je zegt: als Jezus er niet is, dan stik ik, dan heeft het leven geen zin meer, is dat een goed teken". De Amsterdamse predikant wees op de tegenstelling die zich aandient in vers 32, waar staat: Zo ik, naar de mens, tegen de beesten gevochten heb te Efeze, wat nuttigheid is het mij, indien de doden niet opgewekt worden? Laat ons eten en drinken, want morgen sterven wij.

„Terwijl Paulus er zijn leven voor heeft gewaagd, zitten anderen te discussiëren over de waarheid van de opstanding. Die schrijnende contrasten zijn er ook nu nog; neem bij voorbeeld de schoolstrijd, of het verzet in de oorlog. Waar zijn de opofferingen van christelijke ouders voor geweest, nu het christelijk onderwijs wordt uitgehold, en waar is het verzet voor geweest als nu de vrijheid in Nederland wordt verkwanseld?

En waarom zouden we ons inzetten voor christelijk onderwijs, christelijke omroep, christelijke politiek en een christelijke levensstijl als Christus niet was opgestaan en christenen niet zullen opstaan?"

Terrasje
Doelend op het 'eten, drinken en vrolijk zijn' zei ds. Blenk: „Het gaat hierbij niet om een dagje uit, dat is je gegund', of om het zitten op een terrasje, wat ik zelf trouwens ook graag doe. Het gaat om het feestvieren op een zinkend schip, en dat is wat op deze wereld gebeurt. Maar het is verborgen doodsangst: 'morgen sterven wij'. Op zo'n ondergangsstemming kan ik niet jaloers worden. Want was dood dan maar dood. Geef mij dan het inspirerende voorbeeld van de apostel Paulus toch maar". Vanuit eigen waarneming kon ds. Blenk meer van dergelijke voorbeelden noemen: „prachtmensen, die in de Amsterdamse binnenstad, te midden van aids, drugs, prostitutie en criminaliteit hun leven in dienst stellen van God en de naaste. Wat een contrast: Hier mensen die vechten als leeuwen, daar mensen die leven als dieren. Waar de wereld om roept, is om zulke jonge mensen, die gedreven en bezield zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken