Bekijk het origineel

^^ricsson winnaar in strijd om CGCT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

^^ricsson winnaar in strijd om CGCT

PT (Philips) dient bij Fransen bezwaar in

3 minuten leestijd

ARIJS — Het Zweedse telecommunicatieconcern Ericsi mag van de Franse regering een belang nemen in het te vatiseren telecommunicatieconcern Compagnie Generale Constructions Telephoniques (CGCT), 2o heeft een ordvoerder van het ministerie van financiën in Parijs beidgemaakt. Daarmee krijgt Ericsson toegang tot een aanJ in de lucratieve Franse telecommunicatiemarkt en laat na een strijd van ruim een jaar buitenlandse concurrenals Siemens en APT achter zich.

ricsson zit in een consortium met Franse elektronicaconcern Matra. •sson neemt een belang van twinprocent, Matra krijgt 49,9 procent de rest gaat naar de boleggersïp Indosuez en het bouwbedrijf ygues. De prijs van CGCT beagt 500 miljoen frank (170 miljoen len), terwijl de nieuwe eigenaren 1 bovendien hebben verplicht om miljoen frank (119 miljoen gul) te investeren in het verlieslijde bedrijf. Iet ministerie verklaarde dat deze jssing de beste garantie biedt voor duurzaam Frans overwicht in de communicatiesector. Het bod van ;sson en Matra zou ook technisch financieel beter zijn geweest dan rstellen van de concurrentie. Vols ingewijden is de keuze voor de tieve buitenstaander Ericsson bodien een diplomatieke oplossing r de felle concurrentiestrijd tusde Amerikaans-Nederlandse APT ie Westduitse Siemens. De Amerikaanse, Nederlandse en Westduitse regeringen hebben de laatste tijd herhaaldelijk krachtig gelobbied ten gunste van hun landgenoten. Ten slotte krijgt Matra nu compensatie voor het feit dat het bedrijf niet aan bod is gekomen bij de overneming van het Franse televisiestation TF-1.

Oneerlijk

APT, een gezamenlijke onderneming van AT & T en Philips, heeft zeer teleurgesteld gereageerd op het besluit van de Franse regering. Omdat Ericsson bovendien op het laatste moment nog de gelegenheid heeft gehad zijn voorstellen te verbeteren voelt APT zich oneerlijk behandeld. Vandaar dat het bedrijf een bezwaar heeft ingediend bij het Franse ministerie van financiën. Eventueel kan in een later stadium nog een juridische procedure worden aanegspannen tegen de beslissing van de Franse regering. APT heeft overigens de indruk dat het besluit van de Franse regering op grond van politieke overwegingen is genomen.

Siemens reageerde gematigder dan zijn Amerikaans-Nederlandse rivaal. Het concern betreurt de keuze, maar is niet van plan om actie te ondernemen tegen deFranse regering. Verder deelt Siemens de mening van APT wat betreft de overwegingen van de Franse regering. „De beslissing is van zuiver politieke aard",aldus een Siemens-woordvoerder. Siemens had zich samen met het Franse telefoonconcern Jeumont-Schneider in de strijd om CGCT geworpen.

Strategie

Op het eerste gezicht lijkt een betrekkelijk klein bedrijf als CGCT niet aantrekkelijk voor buitenlandse giganten als AT & T, Philips en Siemens. Een belang in CGCT betekent echter dat de eigenaar van dat bedrijf voet aan de grond krijgt op de Franse markt. En dat past weer in de strategie van de multinationale ondernemingen op de langere termijn. Zij hebben allemaal ambitieuze plannen voor internationale expansie en willen daarbij op alle belangrijke telecommunicatiemarkten aanwezig zijn. Voor Europese consumenten kan de concurrentiestrijd tussen de multinationals leiden tot lagere telefoontarieven en een betere dienstverlening. Op dit moment zijn de prijzen op de Europese telefoonmarkt relatief hoog als gevolg van hoge prijzen van de telecommunicatie-apparatuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

^^ricsson winnaar in strijd om CGCT

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken