Bekijk het origineel

NAVO-lidstaten bepleiten moderniseren kernwapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NAVO-lidstaten bepleiten moderniseren kernwapens

Nederland onder druk om atoomtaken te handhaven

4 minuten leestijd

STAVANGER - De NAVO-ministers van defensie zijn liet er in beginsel over eens dat, indien het tot een verdrag komt over het opruimen van de Russische SS-20 en Amerikaanse Pershing-II- en kruisraketten, andere, eveneens in Europa geplaatste kernwapens moeten worden gemoderniseerd.

Wereldwijde afspraken over de middellange-afstandswapens met kortere dracht -SRINF, 500 tot 1000 kilometer- moeten onderdeel zijn van zo'n verdrag, en de 72 Pershing lA-raketten in West-Duitsland moeten buiten het verdrag en de afspraken worden gehouden.

Deze Pershing-IA-raketten hebben weliswaar Amerikaanse kernkoppen die alleen door Amerikaanse officieren kurmen worden geactiveerd, maar de raketten zijn Westduits. Zij worden daarom door de NAVO beschouwd als zogenaamde Third Party Systems, die niet onder Amerikaans-Russische akkoorden over de middellange-afstandswapens met langere dracht -LRINF, 1000 tot 5000 kilometer- behoren te vallen.

Onder druk
De Westduitse minister van defensie, Manfred Wörner, heeft gezinspeeld op de mogelijkheid een deel van deze Pershing-IA-raketten in buurlanden als Nederland te plaatsen. Minister Van Eekelen verklaarde gisteren tegenover Nederlandse journalisten dat het „rondslepen" van deze raketten hem „nogal onzinnig" leek. Minister Wörner, aldus conferentiekringen in Stavanger, vindt het kennelijk politiek niet aantrekkelijk dat-indien de SU en de VS SRINF- en LRINF-akkoorden sluiten, alleen West-Duitsland de beschikking blijft houden over kernraketten met een dracht van circa 700 kilometer.

Minister Van Eekelen is ook in Stavanger onder druk komen te staan om de atoomtaken van de F-16 en de Orion, die Nederland in geval van plaatsing van Amerikaanse kruisraketten bij Woensdrecht wilde afschaffen, te handhaven als deze plaatsing niet doorgaat.

Regeringsstandpunt
Van Eekelen beperkte zich tot het uiteenzetten van het standpunt zoals dat in het regeerakkoord is vastgelegd: de voorgenomen afschaffing van de atoomtaken „zal in bondgenootschappelijk overleg opnieuw worden overwogen" indien de plaatsing bij Woensdrecht als gevolg van een LRINF-akkoord niet doorgaat. „Grondslag van die heroverweging zal zijn dat Nederland een blijvende adequate en redelijke bijdrage dient te leveren aan de Westelijke defensieinspanning, ook op nucleair gebied". Minister Van Eekelen heeft in Stavanger niet herhaald wat hij eerder deze maand, na een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Casper Weinberger, als zijn persoonlijke mening ten beste gaf, namelijk dat de heroverweging moet leiden tot behoud van de atoomtaken.

Minister Weinberger legde in Stavanger sterk de nadruk op het belang van handhaving van de kernwapens die buiten LRINF- en SRINF-akkoorden zouden vallen, behalve de Pershing-IA zijn dat de Lance-raket, waarmee ook de Nederlandse troepen in West-Duitsland zijn uitgerust, en de atoombommen van de F-16, de Tornado en de Amerikaanse, in Groot-Brittannië gestationeerde, F111 -bommenwerpers.

Niet alleen zou in geval van een LRINF-akkoord de F-111 -het enige kernwapensysteem waarmee vanuit West-Europa Sowjetgrondgebied kan worden bestookt- moeten worden gemoderniseerd, ook het aantal F111's in Engeland zou kunnen worden uitgebreid door overplaatsing van elders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

NAVO-lidstaten bepleiten moderniseren kernwapens

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken