Bekijk het origineel

Andere aanpak overtredingen in verkeer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Andere aanpak overtredingen in verkeer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Lichte verkeersovertredingen zullen in de toekomst niet meer als strafbare feiten worden aangemerkt. De afhandeling ervan geschiedt dan via een zogenaamde administratieve sanctie. De rechter komt er alleen nog aan te pas als iemand in beroep gaat.

De sanctie betreft de verpJicntmg een geldsom te betalen aan de Staat. Zij komt in de plaats van de huidige strafrechtelijke boete. De bedragen die gemoeid zijn met foutieve gedragingen veranderen niet. Als maximum geldt voor volwassenen 500 gulden en voor minderjarigen tot 16 jaar 250 gulden.

Het kabinet stemde gisteren in met het wetsontwerp van de ministers Korthals Altes (Justitie) en SmitKroes (Verkeer en Waterstaat) om voortaan langs administratief-rechtelijke weg de verkeersvoorschriften te handhaven. De bedoeling is de rechterlijke macht te ontlasten. In 1985 had maar liefst 82 procent van de strafzaken waarover de kantonrechter zich moest buigen betrekking op verkeersovertredingen. Niet-betaling van de boete leidt nu namelijk automatisch tot strafvervolging. Als de wetswijziging eenmaal is doorgevoerd, volgt van de administratieve bij niet-betaling sanctie voortaan een aanmaning en tevens een verhoging van het bedrag.

Voortzetting

Namens het hoofdbestuur deelde penningmeester Pijl gisteren mee dat gekozen is voor voortzetting van de beleidslijn om elkaar als kleine christelijke partijen te helpen. „Het is niet goed om dat te doorbreken", aldus Pijl. De SGP heeft al verscheiden^., malen op verschillende niveaus de in in een woning aan de Hofmeyrstraat de hoofdstad te hebben doodgeschoten. De man was al enige tijd voortvluchtig, maar meldde zich deze week op het ' politiebureau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Andere aanpak overtredingen in verkeer

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken