Bekijk het origineel

Meeste auto's halen tien jaar niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meeste auto's halen tien jaar niet

2 minuten leestijd

lïen jaar is voor auto's een hele eeftijd. De meeste auto's bereiken leze ouderdom dan ook niet, maar lelanden lang daarvoor op de ichroothoop. Uit een onlangs uitjevoerd onderzoek blijkt overigens lat de levensduur van auto's per nerk wel heel verschillend kan sijn. Auto's van het merk Volvo !ljn volgens dit onderzoek het neest degelijk: na tien jaar rijdt 85 irocent van het type Volvo 240 log. Daarentegen hebben Cifroëns ie geringste levensduur: van het ype Citroen CX is na tien jaar ;lechts 13 procent nog in rijdbare itaat. Het onderzoek naar de levensduur ran auto's is uitgevoerd door een Engels bureau, in opdracht van de IMMT, een Engelse vereniging van lutofabrikanten en -importeurs (vergelijkbaar met de Nederlandse RAI). Sr werden gegevens gebruikt van fajrikanten, sloperijen en keuringsstaions uit acht Europese landen (Engeand, Frankrijk, West-Duitsland, Itaië, Spanje, Zwitseriand, Nederland ytSelgiëJ,

Behalve de Volvo 240 bleek volgens het onderzoek ook de Ford Fiesta een zeer hoge ouderdom te kunnen bereiken: van alle in 1977 verkochte Fiesta's rijdt nu nog 84 procent vrolijk rond. Daarna volgen de Mercedes 200 (83 procent), de Austin Mini (80 procent), de Mercedes 280 (78 procent), de i?ord Capri (78 procent) en de Opel Kadett (77 procent). Helemaal onderaan de lijst komen auto's als de Lada 1200 (35 procent), de Porsche 911 (34 procent), de Mazda 626 (33 procent), de Alfasud (30 procent), de Mitsubishi Galant (27 procent), de Alfa Romeo Alfetta (20 procent) en de Citroen CX (13 procent).

Dat er relatief veel kleine auto's (Ford Fiesta, Austin Mini) bij de auto's met lange levensduur voorkomen, is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan het feit dat deze auto's voornamelijk als tweede auto en als stadsauto gebruikt worden: over het algemeen leggen ze erg weinig kilometers af, waardoor er weinig slijtage optreedt. Dat een auto als de Porsche 911 een opvallend korte levensduur heeft, schrijven de onderzoekers toe aan het feit dat deze sportwagen relatief vaak bij ongelukken betrokken is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Meeste auto's halen tien jaar niet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken