Bekijk het origineel

Brazilië stelt aflossing aan Tarijsclub' uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brazilië stelt aflossing aan Tarijsclub' uit

„Deviezenreserves moeten beschermd"

2 minuten leestijd

BRASILIA — Brazilië heeft besloten de aflossing van 1,05 miljard dollar aan schulden aan de zogenoemde Club van Parijs voorlopig op te schorten. De Club van Parijs, een informele groep van westerse landen met vorderingen op ontwikkelingslanden, heeft nog ongeveer 5,44 miljard dollar van Brazilië tegoed en daarvan moet 1,05 mijard dollar dit jaar worden afgelost.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van financiën werd de beslissing tot opschorting genomen „om de deviezenreserves van het land te beschermen" en gaat het niet om „een agressieve houding ten opzichte van de schuldeisers". Hij voegde eraan toe dat de rente over de schulden aan de Club van Parijs gewoon zal worden betaald. De aflossingen zullen weer worden hervat als er een herstructureringsregeling is voor de totale buitenlandse schuld van Brazilië, zo kon gisteren in kringen van de centrale bank worden beluisterd. de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. De Braziliaanse regering wil later deze maand met de banken en regeringen gaan praten over een herstructurering van de buitenlandse schuld.

Voorwaarden
De minister van financiën, Bresser Pereira, heeft een aantal voorwaarden verbonden aan de hervatting van de rentebetalingen aan de buitenlandse banken. Daarbij gaat het onder andere om een herfinancieringsregeling voor de rentebetalingen, la

De schulden aan de Club van Parijs staan los van de vorderingen die gere rentetarieven en een aanvulling ;de banken hebben op Brazilië. Deze vorderingen bedragen 68 miljard dollar en in februari van dit jaar besloot het land de hierover verschuldigde -rente voorlopig niet meer te betalen, omdat het handelsoverschot fors was verminderd.

Het besluit van Brazilië heeft evenmin betrekking op de schulden aan van de officiële deviezenreserve. Toen Brazilië in februari de rentebetalingen opschortte, bedroeg de deviezen-, reserve 3,9 miljard dollar. Sinds die tijd is die reserve verder verminderd. Bresser Pereira zei dat de reserve weer zeven miljard dollar moet bedragen alvorens de rentebetalingen kunnen worden hervat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Brazilië stelt aflossing aan Tarijsclub' uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken