Bekijk het origineel

Halfjaarwinst Unilever met 34 procent gestegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Halfjaarwinst Unilever met 34 procent gestegen

Resultaat gedrukt door wisselkoersveranderingen

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het voedings- en reinigingsmiddelenoncern Unilever heeft over de eerste helft van dit jaar een lettowinst geboekt van ƒ 1285 miljoen tegen ƒ 960 miljoen n de overeenkomstige periode van 1986. Er is dus een stijing van 34 procent opgetreden. Per aandeel ging de winst an ƒ 3,42 naar ƒ 4,59. De netto-omzet nam met 7 procent oe, van ƒ 27,35 miljard tot ƒ 29,36 miljard. Dat heeft de nderneming gisteren bekendgemaakt.

Voor geheel 1987 vertrouwt het betuur op duidelijk betere resultaten an over 1986. De meeste ondernelingen van het bedrijf hebben een ijdrage geleverd aan de goede resul- ' iten. In het tweede kwartaal steeg de ettowinst 24 procent tot ƒ670 millen of per aandeel van ƒ 1,93 tot 2,39, en de bedrijfwinst nnet eenïlfde percentage tot ƒ 1266 miljoen, erbetering van de marges, aanhouefide groei van het verkoopvolume 1 de uitwerking van verwervingen aren de voornaamste oorzaken van stijging van de bedrijfswinst. Wisselkoersveranderingen drukten de winst met ƒ 10 miljoen. In ponden sterling ging de kwartaalwinst 21 procent omhoog en in dollars 32 procent. De verkopen stegen van ƒ 14,15 miljard tot ƒ 14,85 miljard.

In het eerste halfjaar steeg de bedrijfswinst met 40 procent, van ƒ 1769 miljoen tot ƒ 2480 miljoen, de winst vóór belastingen 32 procent, van ƒ1765 miljoen tot ƒ 2334 miljoen. In Europa steeg de bedrijfswinst van ƒ1100 miljoen tot ƒ1496 miljoen, in Noord-Amerika van ƒ 92 miljoen tot ƒ 358 miljoen en in de overige gebieden van ƒ 577 miljoen tot ƒ 626 miljoen.

Chesebrough-Pond's

Van de verbetering van de bedrijfwinst was 11 procent afkomstig van de eind vorig jaar overgenomen Chesebrough-Pond's. Wijziging in de afschrijvingen op vaste activa had een positief effect van ƒ 94 miljoen of 5 procent. Van de omzetstijging was 5 procent toe te schrijven aan Chesebrough. Omzet, resultaten en financieringskosten van Chesebrough-bedrijven die op korte termijn zouden worden verkocht, zijn niet in de cijfers begrepen. Hetzelfde geldt voor de totale opbrengst van die bedrijven; die zal ongeveer 2 miljard dollar bedragen.

Het aandeel in de winst vóór belastingen van geassocieerde maatschappijen steeg in de eerste zes maanden van ƒ 55 miljoen tot ƒ 60 miljoen. De rentekosten bedroegen per saldo ƒ 220 miljoen, tegen ƒ 78 miljoen in de overeenkomstige periode van verleden jaar. De belastingdruk verminderde van 42,5 tot 41,3 procent.

Bij de berekening van nettowinst en winst per aandeel zijn koersen gebruikt van ƒ 3,31 voor het pond sterling en ƒ 2,06 voor de dollar. De resultaten over 1987 en die over de overeenkomstige periode van vorig jaar zijn tot guldens herleid tegen dezelfde wisselkoersen, namelijk die van eind 1986, zijnde ƒ 3,23 per pond en ƒ 2,18 per dollar. Wisselkoersveranderingen drukten de nettowinst in het eerste halfjaar met ƒ 18 miljoen.

Bemoedigend

In Europa is de bedrijfswinst in het tweede kwartaal • toegenomen van ƒ583 miljoen tot ƒ778 miljoen. De bedrijven op het gebied van consumentenprodukten droegen hier in belangrijke mate toe bij. Ook de groep speciale chemische produkten had een goed kwartaal. Het bestuur noemt de voortgaande verbetering van de resultaten in Europa bemoedigend.

In Noord-Amerika ging de bedrijfswinst in het kwartaal van ƒ 133 miljoen naar ƒ187 miljoen. Chesebrough leverde een belangrijke bijdrage. De resultaten van Lever Brother werden beïnvloed door de verliezen bij de toiletartikelendivisie, die een onderdeel wordt van Chesebrough.

In de rest van de wereld kon Unilever het uitstekende niveau van de winst handhaven op ƒ 301 miljoen, slechts weinig minder dan in de overeenkomstige tijd van 1986, ondanks teleurstellende resultaten van een aantal Westafrikaanse maatschappijen. De voortgang in Japan wordt bemoedigend geacht. Pond stig Dtse mark Fr. frc. Belg. frc. Zw. frc. Jap. yen Ital. lire 2w. kroon De. kroon No. kroon Can. DIr. Schilling Iers pond Sp. pes Gr. Dracfi. AusIr.DIr. Hongk.DIr. Nw.ZI.DIr. Ant.gulden Sur.gulden Saoedi rial Ecu gulden

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Halfjaarwinst Unilever met 34 procent gestegen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken