Bekijk het origineel

Woningen eind jaren 70 slecht te verhuren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Woningen eind jaren 70 slecht te verhuren

'Nieuwe kneuterigheid' speelt grote rol

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Gesubsidieerde huurwoningen die aan het einde van de jaren zeventig of begin jaren tachtig zijn gebouwd, zijn relatief moeilijk verhuurbaar, zeker wanneer deze woningen aan de rand van stedelijke gebieden staan.

Dat is een van de conclusies die de Nationale Woningraad, een overkoepelende organisatie van woningbouwverenigingen en gemeentelijke woningbedrijven, trekt uit een onderzoek naar de verhuurbaarheid van huizen in het Rijnmondgebied. De onderzoeksresultaten zijn gisteren door de raad in Rotterdam gepresenteerd.

De Woningraad kijkt zelf op van de matige verhuurbaarheid van de woningwet- en andere sociale huurwoningen die dateren van rond 1979. Verwacht werd dat vooral huurhuizen uit de jaren zestig moeilijker verhuurbaar zouden blijken te zijn, maar dat valt mee.

De slechte verhuurbaarheid van de huizen uit de late jaren zeventig, overigens een landelijke tendens volgens de Woningraad, heeft blijkens het onderzoek niet alleen te maken met de relatief hoge huren van deze woningen. Ook de omgeving waarin zij staan, vaak wijken van het type 'nieuwe kneuterigheid', aldus een woordvoerder van de woningraad, speelt een nog belangrijkere rol. Deze wijken geven bewoners door de onoverzichtelijke opzet en aanwezigheid van poortjes en dergelijke een gevoel van onveiligheid, aldus de woningraad.

Uit het onderzoek is volgens de raad ook gebleken dat woningen slechter verhuurbaar zijn als deze ver van stadscentra of werkgelegenheidsgebieden af liggen, als er klachten zijn over milieuhinder en als er geen recreatiegebieden in de omgeving zijn. De raad constateert ook dat de kans op verhuurproblemen stijgt als de bouwproduktie hoog is. Uiteraard spelen ook de huurprijs en de kwaliteit een rol.

Van veronderstelde oorzaken van verhuurproblemen, verpaupering door inkomensdaling en concurrentie van de koopsector, is de juistheid niet gebleken bij het onderzoek, aldus de Woningraad.

Ook is aan het licht gekomen dat allerlei marketingmaatregelen die woningbouwcorporaties soms treffen om de verhuurbaarheid te vergroten, weinig of geen effect hebben. Alleen huurverlaging werkt wel.

De Woningraad waarschuwt dat een nadere inventarisatie van problemen met de woningen uit de jaren zeventig dringend noodzakelijk is, aangezien verbeteringen van deze huizen de investeringen van woningcorporaties in huizen uit de jaren vijftig en zestig kunnen doorkruisen. Huurverhoging is volgens de Woningraad geen oplossing, omdat de betrokken woningen toch al prijzig zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Woningen eind jaren 70 slecht te verhuren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken