Bekijk het origineel

Kolen in 2050 veruit grootste energiebron

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kolen in 2050 veruit grootste energiebron

Aardgas en aardolie te schaars en te duur

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Kolen gaan in de volgende eeuw de belangrijkste rol In de Nederlandse energievoorziening spelen, als zowel aardgas als aardolie te schaars en te duur is geworden voor gebruik op grote schaal. Kernenergie zal rond 2050 naar verwachting een beperkte rol spelen. Het aandeel van duurzame energie (zonne- en windenergie, aardwarmte en biomassa) in de Nederlandse energievoorziening zal midden volgende eeuw maximaal 20 procent bedragen.

Dat concludeert het Rotterdamse bureau Krekel Van der Woerd Wouterse BV in een rapport over duurzame energie, dat in opdracht van het ministerie van economische zaken is gemaakt. Het rapport, dat een verkenning vormt van de rol die duurzane energie rond 2050 in de Nederandse energievoorziening kan spelen, werd vandaag aangeboden aan de Algemene Energieraad, die er een advies over gaat uitbrengen aan minister De Korte van economische zaken.

Uraan
Aardgas en aardolie zijn bcschikbaar tot in de volgende eeuw. Afhankelijk van de groei van de wereldecolomie en de ontwikkeling van nieuwe winningstechnieken, zijn deze brandstoffen mogelijk tussen 2030 en 2070 te schaars en te duur voor gebruik op grote schaal, aldus het rapport. Even schaars lijkt op die termijn uraan als brandstof voor kernreactoren voor kernenergie. Het gebruik van deze energievorm rond 2050 hangt af van het slagen van de kweektechnologie, aldus de onderzoekers. Volgens hen ligt kernfusie nog ver achter de horizon.
Kolen zijn er volgens het rapport genoeg tot het jaar 2200 en waarschijnlijk tegen een redelijke prijs mits daarvoor vooral in de Derde Wereld wordt geïnvesteerd. Omdat aan de directe verbranding van kolen bezwaren kleven (milieu, transport, verwerking), zullen kolen worden omgezet in gas. Het zo geproduceerde kolengas (een mengsel van koolmonoxide en waterstof) is een goed bruikbare brandstof, die ook als grondstof voor de chemische industrie kan worden gebruikt en die in vloeibare brandstoffen kan worden omgezet. Het vaste kolenafval zal waarschijnlijk onschadelijk zijn en is met een verhoging van de kolenprijs met maximaal 10 procent terug te transporteren naar de mijn, aldus het rapport.
Omdat er tot ver na 2050 voldoende en betrekkelijk goedkope steenkool lijkt te zijn en omdat die tegen geringe kosten kan worden omgezet in kolengas en zogenaamde synthetische olie, wordt steenkool de prijsleider, aldus de onderzoekers.
De maximale bijdrage aan de energievoorziening van zonne-energie zal in 2050 10 procent zijn, die van windenergie 8 procent, van aardwarmte 2 procent en van biomassa 4 procent. De maximale bijdrage van deze duurzame energiebronnen samen (20 procent) is minder dan de optelsom van de verschillende percentages, omdat sommige toepassingen elkaar uitsluiten.

Scenario's
De studie schetst negen scenario's voor de ontwikkeling op energieterrein. De onderzoekers hebben geen scenario als meest waarschijnlijk aangewezen, omdat naast de ontwikkeling van de wereldeconomie ook de politieke besluitvorming over het Nederlandse energiebeleid een rol speelt.
De onderzoekers verwachten dat de vraag naar energie tot 2050 maar matig zal groeien, omdat oude, energieverslindende machines en apparatuur worden vervangen door energiezuinige en omdat de economische bedrijvigheid verschuift van energie-intensieve naar sectoren die minder energie nodig hebben. Omdat de kosten van energie zullen stijgen (vooral omdat de energieproduktie door gebruik van ingewikkelde technologie duurder wordt), zal energiebesparing aantrekkelijk blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kolen in 2050 veruit grootste energiebron

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken