Bekijk het origineel

Natuur Allerlei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Natuur Allerlei

3 minuten leestijd

Japan—expositie
Tot 2 oktober is in de oranjerie van de Leidse Hortus Botanicus een tentoonstelling te zien over het leven en het natuurwetenschappelijk werk van jhr. dr. Philipp Franz van Siebold (1796-1866), getiteld "Flora Japonica — Fauna Japonica, Japanse planten en dieren verzameld en beschreven door Von Siebold". Hij was een Duitse arts, in Nederlandse dienst, werkzaam op de factorij op het eiland Deshima bij Nagasaki. Hij had opdracht zoveel mogelijk te weten te komen van Japan: het land, de mensen, de flora en de fauna. De tentoonstelling geeft daarvan een beeld. Er is een gids aanwezig die uitleg geeft en een rondwandeling verzorgt. De tentoonstelling is dagelijks open van 9.30 tot 16.30 uur.

Oogstproblemen
„Nog nooit heb ik zolang moeten wachten op geschikt weer om het graan te oogsten", aldus een landbouwer ergens op de Veluwe bij zijn akker gerst. „Het is een maand later dan normaal het geval is. Er is veel platgeslagen door wind en regen en het is niet voldoende droog. Als ik wist dat het een paar dagen droog zou blijven, dan zou ik wachten, maar dat durf ik dit jaar niet te riskeren. Je kan niks van het weer op aan. Dat betekent wel dat ik het graan moet laten drogen, wat extra geld kost. Vooral de stukken die platgeslagen zijn blijven erg nat en die worden ook meegenomen". We kijken over een gedeelte van de gerstakker waar veel van het graan 'gelegerd' is. Dat is een aardige aanduiding voor een lastige zaak. Elk jaar heb je dat wel, vooral bij rogge, die lange halmen heeft. Dit jaar komt het op grote schaal voor. Ook de gerst en ander graan, kort en sterk van halm, heeft het tegen het uitzonderlijke weer moeten afleggen. „Het moeilijke is", aldus de boer, „dat je zo laat in het seizoen slechts korte tijd wat kunt doen. Het duurt 's morgens heel lang voor de dauw is opgetrokken; het is vaak bijna middag voor je aan de gang kunt gaan. Het is tobben dit jaar". Het is droog en zonnig wanneer ik dit schrijf en er wordt volop geoogst. Van plaats tot plaats verschilt het, maar voor veel boeren blijkt de kwaliteit van het graan veel minder dan anders. Wanneer het niet meer geschikt is voor brood, dan gaat het als veevoer weg, maar dat levert veel minder op. Tegen droogte kan de landbouwer in onze tijd veel doen, maar tegen een natte en koude zomer niet. Dat niet elk jaar even voorspoedig is, lijkt mij overigens normaal en dat geldt niet alleen voor landbouwers en veetelers, hoewel die er veel directer mee worden geconfronteerd.

Week van het Landschap
Dit jaar wordt de Week van het Landschap gehouden van 19 tot en met 27 september. Het thema ervan is "Leven van de Natuur". Frits Maas schrijft erover in "Natuurbehoud": „Het thema is voor meerdere uitleg vatbaar. We moeten het zelf maar een beetje uitwerken. De activiteiten worden georganiseerd door de provinciale landschappen van Natuurmonumenten. Wie dat wil kan naar het landgoed Schaep en Burgh gaan. Men kan er het hoofdgebouw van de verenigng bezichtigen, wandelingen maken onder begeleiding en nog veel meer zien van het Leven van de Natuur".

Honger hoeft niet
Van 10 to 17 oktober wordt een actie gehouden over "Honger hoeft niet". Een van de thema's is "Bodemvruchtbaarheid". Die wordt bij voorbeeld aangetast door erosie en zure regen. Bij ons ook nog door de intensieve veehouderij, die voor onverantwoord grote uitstoot van ammoniak zorgt. Welvaart en techniek blijken steeds meer nare en zelfs ernstige neveneffecten te hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 1987

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Natuur Allerlei

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 september 1987

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken