Bekijk het origineel

Tentoonstelling over hertogdom Brabant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tentoonstelling over hertogdom Brabant

Unieke muntencollectie Philips IV

2 minuten leestijd

BERGEN OP ZOOM - In de tuinzalen van het gemeentemuseum Markiezenhof te Bergen op Zoom is tot 2 november een tentoonstelling te zien, die de heerlijke steden van het voormalig hertogdom Brabant als onderwerp heeft. Terecht heeft men de tentoonstelling de naam "De Heerlijke Stad" meegegeven, daarmee doelend op het feit dat dergelijke steden niet de hertog van Brabant, maar een ander lid van de Brabantse adel als heer hadden.

De tentoonstelling gaat zoveel mogelijk uit van de situatie rond het midden van de zestiende eeuw. Daarbij worden veel portretten van heren en vrouwen, afbeeldingen van hun residenties, plattegronden van hun bezittingen en archiefstukken over bestuur en rechtspraak, kerken en kloosters, tentoongesteld.

Ook hangen er schema's en kaarten, waardoor de bijzondere structuur van het oude 'heerlijke' bestel wordt toegelicht. In vitrines zijn de maquettes van Markiezenhof als woonhuiscomplex en de Lieve Vrouwe Poort te Bergen op Zoom opgesteld. Exclusief in de tentoonstelling zijn twee series munten van Keizer Karel V als hertog van Brabant, uit de periode 1507 tot 1556 en een muntenordonnantie van koning Philips IV uit 1633.

Congres

De tentoonstelling "De Heerlijke Stad" is georganiseerd rondom het te Bergen op Zoom gehouderi "BelgischNederlands colloquium De Brabantse Stad, dat op 2 en 3 oktober in Markiezenhof wordt gehouden.

De tentoonstelling "De Heerlijke Stad" is dagelijks, behalve op maandag, van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De catalogus van de tentoonstelling is in het museum te koop voor 19,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tentoonstelling over hertogdom Brabant

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken