Bekijk het origineel

Bush deelt bezorgdheid bondgenoten over INF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bush deelt bezorgdheid bondgenoten over INF

Vice-president bespeurde „geen euforie"

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Amerikaanse vice-president, George Busli, heeft veel steun bij zijn Europese bondgenoten aangetroffen voor het principeakkoord tussen de Verlenigde Staten en de Sowjet-Unie over de verwijdering van middellange-afstandswapens (INF). Maar van een juichstemming was geen sprake, zei Bush gisteren in Brussel, het laatste station van zijn tiendaagse reis door Europa.

Bush, die vandaag na een bezoek aan Italië, Polen, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België naar Washington terugkeert, zei dat sommige bondgenoten wat sceptisch zijn over het optimisme dat het akkoord nu snel kan worden ondertekend. Bush deelt hun bezorgheid. „Niet dat ik pessimistisch ben, maar er zijn nog enkele meningsverschillen, vooral wat betreft de verificatie".

Bush voegde er echter aan toe dat deze meningsverschillen mettertijd zullen zijn opgelost en verwachtte dat nog voor liet einde van dit jaar een INF-akkoord in kannen en liruiken is.

Geen euforie

Na een ontmoeting met de Noordatlantische Raad, het hoogste politieke orgaan in de NAVO, verklaarde de Amerikaanse vice-president tegenover journalisten dat het INF-beginselakkoord tussen Moskou en Washington het belangrijkste onderwerp van gesprek was. „Ik trof een algehele consensus aan over een INF-akkoord, maar zeker geen euforie (...), eerder de algehele hoop dat het akkoord zal worden gesloten".

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, George Shultz, en zijn Sowjetambtgenoot, Eduard Sjewardnadze, zullen naar verwachting eind oktober in Moskou definitief een akkoord sluiten over het verwijderen van kemraketten met een bereik van 500 tot 5000 kilometer. Hierna zou de weg vrij zijn voor een topontmoeting tussen president Ronald Reagan en Sowjetleider Michaïl Gorbatsjov.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bush deelt bezorgdheid bondgenoten over INF

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken