Bekijk het origineel

Shultz verwacht veel van overleg in SU

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Shultz verwacht veel van overleg in SU

Minister moet details INF-akkoord regelen

3 minuten leestijd

HELSINKI/GENÈVE — De Amerikaanse minister van wii de Amerikaanse minister voon-

buitenlandse zaken, George Shultz, is vandaag met de trein uit Helsinki in Moskou aangekomen voor een tweedaags bezoek, waarin iiij met Sowjet-Ieiders praat over wapenbeperkingen en de voorbereiding van de Russisch-Amerikaanse top. „IK ben er zeker van dat wij vooruitgang boeken op het gebied van wapenbeheersing. De enige vraag is hoeveel", zei Shultz gisteren in Helsinki, kort voor zijn vertrek naar de Sowjet-Unie. s^^" besprekingen over beperX'^ ^eSpens louSome"! ^e vijf jaar met 50 procent moeten ^^^m^^mf^^n^^^l band dat Moskou legt tussen het te

^ëovengen

van het aantal raketten
•programma van Reagan.

™ soiproë
In Moskou waren de verwachtin

Shultz, die morgen een ontmoeting zal hebben met partijleider Michail Gorbatsjov, reisde met de trein, omdat de luchthavens rond Moskou al vijf dagen wegens dikke mist zijn gesloten. Hij zou vanochtend al meteen een onderhoud hebben met zijn ambtgenoot, Edoeard Sjewardnadze, Shultz, die vergezeld is van zijn vrouw, werd onder meer door viceminister van buitenlandse zaken Joeli Vorontsov op het Leningradski-station verwelkomd.

Shultz zei te hopen dat hij een datum kan vaststellen voor een topontmoeting tussen president Reagan en Gorbatsjov. Bij deze gelegenheid zouden zij een overeenkomst moeten tekenen voor kemraketten voor de middellange en kortere afstand. In augustus bereikten Shultz en Sjewardnadze hierover al een principeakkoord. Omdat de Amerikaanse en Sowjetrussische onderhandelaars in Geneve er niet in zijn geslaagd de laatste details van een definitief akkoord te regelen laten zij deze taak over aan Shultz en Sjewardnadze. gen eveneens hoog gestemd. Sowjetfunctionarissen achtten het vrijwel zeker dat tijdens het tweedaagse bezoek van Shultz overeenstemming wordt bereikt over de tekst van het definitieve INF-akkoord. Hoewel ook in Moskou wordt erkend dat nog enkele details moeten worden geregeld zei woordvoerder Gerasimov: „Er is reden voor optimisme".

In Geneve is vernomen dat het Kremlin weigert bepaalde technische gegevens te verstrekken die door Washington van belang worden geacht. Ook waar het gaat om verificatie is nog geen voUedige overeenstemming bereikt. Washington stemt ermee in dat de Sowjets bases inspecteren in de Bondsrepubliek, GrootBrittannië, Italië en België, maar Moskou eist echter ook het recht in andeVe landen een kijkje te nemen. Ook de kwestie van de 72 PershinglA-raketten in West-Duitsland is volgens zegslieden nog niet geheel opgelost. ^triiilfplhlnlf JU uns-viuwn,

Shultz onderstreepte echter nog eens dat over de belangrijkste principële zaken overeenstemming is bereikt. Hij sprak de hoop uit dat de overblijvende problemen in Moskou snel uit de weg worden geruimd. Ook

Kruisraketten

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris verklaarde gisteren dat er geen verandering is aangebracht in de politiek om tot plaatsing van de Pershing- en de kruisraketten over te gaan, voordat een INF-akkoord met de Sowjet-Unie zal zijn getekend en geratificeerd.

De functionaris reageerde daarmee op de komst van een Amerikaans C5Galaxy-transportvliegtuig naar de vliegbasis Woensdrecht, met aan boord een eerste vuurleidingsysteem ten behoeve van in de toekomst te plaatsen ruisraketten. j3g regeringsfunctionaris in Washington onderstreepte dat de onderhandelingen met de Sowjet-Unie over een definitief INF-akkoord in een vergevorderd stadium verkeren. Naar zijn zeggen is een meerderheid van de Amerikaanse Senaat voor ratificatie van een akkoord en verwacht hij dat 60 tot 65 procent van de Senaat voor een INF-verdrag zal stemmen. De Amerikaanse regering meent echter dat het een slechte onderhandelingsstrategie zou zijn om de plaatsing van kruisvluchtwapens stop te zetten voordat de onderhandelingen met de Sowjet-Unie geheel zijn afgerond. Daarom is er tot dusver geen wijziging gebracht in de uitvoering van het plaatsingsbesluit, aldus de functionaris.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Shultz verwacht veel van overleg in SU

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken