Bekijk het origineel

Schaap 1

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schaap 1

3 minuten leestijd

MMet schaap is van oude tijden af een zeer waardevol dier in Israël en omliggende landen. In het begin van de Bijbel lezen we immers al dat Habel een schaapherder werd en na hem zijn er velen geweest die kudden schapen hielden, zoals ook de grote koning David in zijn jeugd een eenvoudige schaapherder was. De mens had al van het begin af behoefte om voor zijn levensonderhoud op gemakkelijke wijze over voedsel te kunnen beschikken. Daarom werd Kaïn landbouwer. Van Habel schrijven de kanttekenaren dat hij werd „een herder van kleinvee, als schapen en geiten". Deze twee soorten waren bij uitstek geschikt om te worden getemd en in kudden te houden. Vanuit het Midden-Oosten zijn deze dieren . overgebracht naar Ztiid-F.uropa. Het schaap is naar algemene overtuiging een van de eerste dieren geweest dat werd "gedomesticeerd", wat betekent; tot huisdier gemaakt. Voor ons zijn vee en huisdieren zo gewoon dat er meestal niet aan wordt gedacht dat ze allemaal van wilde voorouders afstammen. Van de meer dan een miljoen soorten dieren zijn er overigens niet meer dan een vijftigtal tot huisdier omgevormd. Voor een aantal was dat een vanzelfsprekende ontwikkeling. De mens, in het begin van zijn geschiedenis, had behoefte aan tam vee om in zijn velerlei behoeften te voorzien. Om aan vlees te komen kon hij op wilde dieren jagen en ze vangen, maar dat werd al spoedig te bewerkelijk. Hij had ook meer nodig dan vlees: melk en wol. In de oosterse landen en met name voor het joodse volk, kwam daarbij de behoefte aan offervee, dat immers steeds zonder problemen ter beschikking moest staan.

De mens ging dus een aantal diersoorten onder zijn heerschappij brengen. Daarvoor werden wilde soorten gevangen en getemd. Ze werden beschermd tegen wilde dieren en verzorgd met voedsel en drinken. Ook werd in de natuurlijke teeltkeuze ingegrepen en bewust in een bepaalde richting gefokt. Een voorbeeld daarvan is de handelwijze van Jakob die takken van populier, hazelaar en kastanje gebruikte om gespikkelde en geplekte lammeren té verkrijgen. Dit was een bijzonder geval; het fokken was gericht op het verkrijgen van dieren met de beste opbrengs,? van vlees, wol en melk. Schapen en geiten konden gemakkelijk tot huisdieren worden omgevormd, want het zijn dieren met een "sociaal" gedrag, die in een kudde kunnen worden gehouden omdat ze in wilde staat ook in groepen leven. Ook zijn ze veelzijdig in hun voedselkeuze, wat het houden eeneens gemakkelijk maakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Schaap 1

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken