Bekijk het origineel

Senaat VS schrapt fonds voor Woensdrecht-basis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Senaat VS schrapt fonds voor Woensdrecht-basis

Den Haag: Bouwactiviteiten worden afgemaakt

3 minuten leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft gisteren met 93 tegen 0 gestemd voor toewijzing van 8,5 miljard dollar (rond 17 miljard gulden) aan militaire bouwprojecten. Er zijn evenwel geen fondsen (in totaal zo'n 87,5 miljoen) beschikbaar gesteld voor faciliteiten ten behoeve van de plaatsing van kruisraketten in West-Duitsland en Nederland, in de hoop dat een Amerikaans-Russisch akkoord over INF-raketten kan worden gesloten.

De Amerikaanse regering stelt zich op het standpunt dat de voorbereidingen voor plaatsing van kruis- en pershingraketten in West-Europa door moeten gaan totdat een INF-akkoord met Moskou ondertekend en door de Senaat is bekrachtigd. Na de ondertekening van een overeenkomst zal er nog enige tijd overheen gaan voordat de Senaat het verdrag ook zal ratificeren.
Het besluit van de Amerikaanse Senaat 87,5 miljoen dollar voor bouwwerkzaamheden aan raketbases in Nederland en de Bondsrepubliek te schrappen uit de ontwerp-begroting voor militaire bouwprojecten, heeft geen operationele gevolgen voor Woensdrecht, als het sowieso al gevolgen heeft. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie in Den Haag vandaag meegedeeld.
Het besluit wordt niet eerder dan 1 mei volgend jaar definitief. Het heeft betrekking op projecten die pas eind volgend jaar zullen worden aanbesteed, als scholen, een kerk, een ziekenhuis enzovoorts. Het is niet van invloed op de bouwactiviteiten die nu aan de gang zijn: alles wat nu wordt gebouwd wordt afgebouwd, aldus de woordvoerder.

Topontmoeting
Sowjetleider Michail Gorbatsjov is bereid tot een topontmoeting met de Amerikaanse president, Ronald Reagan, voor de ondertekening van een akkoord over de verwijdering van de middellange-afstandsraketten zelfs als er geen overeenstemming kan worden bereikt over de kwestievan het Amerikaanse SDI-programma voor een defensiesysteem in de ruimte. Dit schrijft de New York Times vandaag onder aanhaling van een naaste medewerker van Gorbatsjov.
Volgens de New York Times heeft Anatoli Dobrynin, Gorbatsjovs belangrijkste adviseur op buitenlands gebied, laten weten dat de enige voorwaarde die Moskou aan de topontmoeting stelt is dat Reagan bereid is tot een „diepgaande" bespreking over het vraagstuk van anti-raketsystemen en de strategische raketten.

Komst Sjewardnadze
In Washington wordt druk gespeculeerd over een spoedige topontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov, nadat bekend geworden was dat Sowjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjewardnadze nog deze week naar Washington zal komen om, over deze zaak te praten. Volgens het Tsjechoslowaakse partijblad Rude Pravo zal Sjewardnadze vrijdag naar Washington reizen, direct na afloop van een vergadering van de ministers van buitenlandse zaken van het Warschau-pact in Praag. De woordvoerder van het Sowjetministerie van buitenlandse zaken, Boris Pjadisjev, wilde alleen zeggen dat in de loop van vandaag mededelingen terzake zouden worden verstrekt.

„Het moment is langzamerhand daar om in de Kamer te debatteren over het stopzetten van alle activiteiten op de basis Woensdrecht. Dat zou dus ook de bouwactiviteiten in houden. Maar ook het invliegen van materieel". Dat zei lid van de Tweede Kamer voor de PvdA Stemerdink vanmorgen voor de VARA-microfoon in een eerste reactie. Zijn CDA-collega De Boer liet echter weten dat hij wel over Woensdrecht wil debatteren, maar pas nadat het INF-akkoord ondertekend is. Hij onderschrijft daarmee het standpunt van minister Van Eekelen van defensie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Senaat VS schrapt fonds voor Woensdrecht-basis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken