Bekijk het origineel

Vredesproces krijgt geen medewerking Managua

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vredesproces krijgt geen medewerking Managua

„VS moeten eerst hulp aan contra's staken"

2 minuten leestijd

MANAGUA - Dé Nicaraguaanse regering heeft gisteren laten weten dat zij niet zal voortgaan met het invoeren van hervormingen, zoals voorgeschreven in .het vredesakkoord waarover vijf Middenamerikaanse landen het in augustus eens werden, tenzij de Verenigde Staten hun steun aan de anti-sandinistische opstandelingen staken. .

In een verklaring zei het regerende Sandinistische nationale bevrijdingsfront (FSLN) dat „uitvoering van het akkoord betekent dat de Verenigde Staten en de Middenamerikaanse landen alle steun aan de contra-revolutionairen moeten beëindigen".

Huurlingen

In de verklaring die gisteren door Bayardo Arce, een van de leiders van het FSLN, op een partijbijeenkomst werd voorgelezen, zegt de partij dat Managua „niet kan voortgaan met eenzijdige maatregelen". Daarmee verwijst het FSLN naar dé afkondiging van een eenzijdig bestand in de vier oorlogsgebieden in het land, het opheffen van de censuur en de heropening van een oppositiekrant en een katholiek radiostation.

Krachtens het vredesplan moet Nicaragua voor 5 november amnestie afkondigen voor politieke gevangenen en de noodtoestand opheffen. Maar volgens het FSLN kan er geen sprake zijn van amnestie „zolang de huurlingen voortgaan onze broeders te doden". Verder zal de noodtoestand die in 1982 werd ingesteld pas worden opgeheven als de contra's hun strijd staken, aldus de verklaring. Het FSLN herhaalde voorts dat de Nicaraguaanse regering „nooit en nergens" directe of indirecte onderhandelingen zal voeren met de leiders van de opstandelingen, maar alleen bereid is met Washington te praten.,

Wapenstilstand

President Oscar Arias van Costa Rica, de architect van het vredesplan en winnaar van de Nobelprijs voor de, vrede van dit jaar, zei in een vraaggesprek met de New York Times dat het vredesproces zich in een impasse bevindt. AJias wees vooral Managua als schuldige aan. Nicaragua wil immers niet praten met de contra's, terwijl El Salvador en Guatemala zich wel bereid hebben getoond met hun gewapende opstandelingen te onderhandelen. De vredesbesprekingen in Guatemala liepen evenwel vast en hetzelfde dreigt te gebeuren met de onderhandelingen in El Salvador, waar nog niets wijst op een ophanden zijnde wapenstilstand.

De moord begin deze week op Herbert Anaya, de voorzitter van de mensenrechtencommissie van El Salvador, heeft de hoop op voorzetting van de dialoog tussen verzet en regering nog verder de bodem ingeslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Vredesproces krijgt geen medewerking Managua

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken