Bekijk het origineel

Gorbatsjov verblijft wellicht langer in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gorbatsjov verblijft wellicht langer in VS

Afronding INF-verdrag vordert traag

2 minuten leestijd

NEW YORK — Sowjetleider Michaïl Gorbatsjov blijft volgende maand misschien wat langer in de Verenigde Staten om wat meer te kunnen zien van het land en zijn bewoners. Dit meldde de New York Times gisteren. •

Gorbatsjov komt op 7 december naar Washington voor een topontmoeting met president Reagan die naar verwachting circa drie dagen zal duren. Volgens de Amerikaanse krant, die een hoge Sowjetfunctionaris citeert, wordt er in Moskou aandrang op de partijleider uitgeoefend om zijn verblijf in de VS te verlengen. Tot de groep mensen die graag een langer bezoek willen zou Gorbatsjovs vrouw Raisa behoren.

Sommigen van zijn adviseurs zijn van mening dat Gorbatsjov het gezien zijn communicatietalent zeer goed zal doen op de Amerikaanse televisie. Een Sowjetwoordvoerder verklaarde dat de partijleider zich waarschijnlijk door de Amerikaanse televisie zal laten interviewen.

De in de New York Times aangehaalde Sowjetfunctionaris herinnerde aan het enthousiasme dat het bezoek van de toenmalige Sowjetleider Nikita Chroesjtsjov in 1959 in de VS teweeg bracht.

De Verenigde Staten sluiten een nieuwe ontmoeting van minister van buitenlandse zaken George Shultz en zijn SowjetcoUega Eduard Sjewardnadze niet uit. Het gesprek zou gebruikt kunnen worden om nieuwe hindernissen in de onderhandelingen over een INF-verdrag uit de weg te ruimen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen lieten gisteren weten dat de Sowjetdelegatie in Geneve de onderhandelingen ophoudt. Zij zou informatie achterhouden over bestaande raketbases in de SU en de DDR. Gedetailleerde informatje is nodig om te bepalen waar de Sowjetraketten die in het kader van een verdrag voor ontmanteling in aanmerking komen, staan opgesteld. Ook moet het type van de raketten nauwkeurig worden aangegeven. Volgens een functionaris zijn dergelijke gegevens ontontbeerlijk voor de voltooiing van het INFverdrag. In Washington werd gewaarschuwd dat het INF-verdrag, als de resterende vraagstukken niet worden opgelost, over de afschaffing van alle middellange-afstandsraketten niet op tijd klaar zal zijri voor de top op 7 december. Tijdens deze top willen president Reagan en Sowjetleider Gorbatsjov de overeenkomst ondertekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gorbatsjov verblijft wellicht langer in VS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken