Bekijk het origineel

Joden vragen verbod op uitvoering toneelstuk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Joden vragen verbod op uitvoering toneelstuk

Impulsen aan sluimerend antisemitisme

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De drie joodse kerken in Nederland hebben een dringend beroep op Burgemeester en Wethouders van Rotterdam gedaan de opvoering van het toneelstuk "Het vuil, de stad en de dood" van Rainer Werner Fassbinder tegen te houden. „Dit toneelstuk, waarin nazi-terminologie wordt gebruikt, is beledigend voor onze gemeenschap", aldus het telegram.

„Het toneelstuk geeft impulsen aan sluimerend antisemitisme, mede omdat het vooroordelen bevestigt. Het argument van culturele censuur weegt niet op tegen de onrust die dit toneelstuk in de samenleving zou veroorzaken", aldus het telegram.

De opvoering in het Rotterdamse theater De Lantaren op woensdag 18 november wordt de Europese première van het omstreden toneelstuk. Vorige week heeft de Stichting bestrijding antisemitisme (Stiba) het gemeentebestuur van Rotterdam verzocht het stuk van Fassbinder niet op te voeren, omdat het zonder meer een antisemitisch stuk zou zijn.

Stemmingmakerij
De Rotterdamse wethouder voor kunstzaken, J. M. Linthorst, heeft daarop laten weten dat er wat hem betreft geen verbod op het stuk komt. Stiba zou zich tot de rechter of tot de directie van het theater moeten wenden, aldus Linthorst. De directie beschuldigde Stiba van stemmingmakerij en liet weten dat de voorstelling zal doorgaan.
Het Overlegorgaan van joden en Christenen in Nederland (OJEC) bestrijdt in een verklaring het argument van regisseur en spelers dat de opvoering kan bijdragen aan de noodzakelijke discussie over oorzaken en gevolgen van het antisemitisme. In het OJEC zijn behalve de drie joodse kerkgenootschappen de Rooms-Katholieke Kerk, de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de EvangelischLutherse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk vertegenwoordigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Joden vragen verbod op uitvoering toneelstuk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken