Bekijk het origineel

EEN OMSTREDEN TONEELSTUK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EEN OMSTREDEN TONEELSTUK

2 minuten leestijd

Het gebeurt niet zo vaak dat in ons land de roep weerklinkt om de opvoering van een toneelstuk te verbieden. Dat is thans wel het geval. Door de joodse kerkgenootschappen is een dringend beroep gedaan op de burgemeester van Rotterdam de opvoering van een toneelstuk van Rainer Fassbinder te verbieden. Organisaties als Stiba en OJEC hebben zich op hetzelfde standpunt gesteld.
Het toneelstukstuk, getiteld "Het vuil, de stad en de dood", zou antisemitische trekken hebben en oude stereotiepen over joden nieuw leven inblazen. Enkele jaren geleden hebben dergelijke protesten ertoe geleid dat de voorgenomen opvoering in Frankfort niet doorging.
Nu is er inderdaad reden genoeg om de opvoering van dit stuk af te wijzen. Naast de al genoemde antisemitische trekken draagt het ook een zedeloos karakter. Dat laatste is helaas niets bijzonders. Dat is met veel toneelstukken het geval. Geen wonder dan ook dat in gereformeerde kring de wereld van het toneel vanouds afwijzend is bejegend.
Daarbij kan men uiteraard de vraag stellen of er ook toneelopvoeringen met een aanvaardbaar karakter kunnen zijn. Ja zelfs met een zeer positieve boodschap. Zo wordt in evangelische kring herhaaldelijk gebruik gemaakt van toneelstukken en verwante expressievormen. Daarmee worden dan allerlei bijbelse thema's uitgebeeld, tot iemands bekeringsweg toe.
Toch zijn juist daartegen zeer wezenlijke bezwaren aan te voeren. Onvermijdelijk wordt zo'n vorm van expressie profaan. De heilige dingen worden op die manier verlaagd tot een spel en tot een show, die uiteraard eerst na uitvoerige repetities voor het publiek vertoond kunnen worden. Los nog van de inhoud van dergelijke voorstellingen, zal het duidelijk zijn dat wij ons daar ver van moeten houden.
Dat zelfde geldt uiteraard ook van allerlei wereldse toneelstukken, waarin veelal met God en Zijn gebod is afgerekend. Het stuk van Fassbinder is nu in opspraak gekomen door zijn antisemitische tendensen, maar er worden het toneelminnende publiek regelmatig stukken vertoond die in feite even erg zijn.
Het Rotterdamse gemeentebestuur heeft het verzoek om een verbod in eerste instantie afgewezen. De bezwaarden moesten zich maar tot de rechter wenden. Misschien dat dat in dit geval enig succes heeft. Een beschuldiging van antisemitisme maakt nog steeds indruk. Laten ze het daarom maar proberen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

EEN OMSTREDEN TONEELSTUK

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken