Bekijk het origineel

Oorlogsmisdadiger Menten overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oorlogsmisdadiger Menten overleden

,Geld en goed speelde overheersende rol"

3 minuten leestijd

LOOSDRECHT - Pieter Menten, de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde handelaar, zakenman en verzamelaar van kunst en antlkwiteiten, is zaterdagmiddag in Loosdrecht op 88-jarige leeftijd overleden. Menten verbleef sinds medio juli van dit jaar in „De BeukenhoF', een verpleeginrichting voor demente bejaarden in Loosdrecht.

Menten werd in 1980 door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en 100.000 gulden boete wegens oorlogsmisdaden in het Poolse dorpje Podhoroce. Hij was betrokken bij massa-executies.

In 1981 verwierp de Hoge Raad een cassatieberoep. De Hoge Raad bepaalde dat een straf van tien jaar voor een oude zieke man in het geval van Menten alleszins aanvaardbaar was, gezien de ernst van de gepleegde feiten. Alhoewel Mentens advocaat, mr. L. van Heijningen, nog beroep aantekende bij het Europese hof van de mens bleef het vonnis onherroepelijk en werd Mentens voorarrest omgezet in een gevangenisstraf.

Pieter Nicolaas Menten werd geboren op 26 mei 1899 in Rotterdam. Hij vestigde zich in de jaren twintig als handelsagent in Polen. Daar verwierf hij een groot landgoed in Oost-Galicië, toen Pools, nu Russisch gebied. Tijdens de eerste oorlogsjaren trad Menten op als tolk voor een hoge Duitse legerleider die hij tevens adviseerde bij het aankopen van kunstvoorwerpen. Ook behartigde hij de belangen van veel joodse antiquairs, die zelf van de Duitsers niet meer mochten handelen.

Schilderijen

Pas in 1976 kwam de toen 77-jarige Menten weer in de belangstelling na een veiling van een deel van zijn schilderijenverzameling. Deze schilderijen zouden toebehoren aan in de oorlog omgekomen joodse Polen. De journalist Hans Knoop van het inmiddels opgeheven weekblad Accent haalde oude beschuldigingen op en publiceerde getuigenverklaringen van de massamoord in Polen. Nadat ook uit Polen weer verdachtmakingen aan het adres van Menten kwamen, heropende het openbaar ministerie het onderzoek. Vlak voordat hij zou worden gearresteerd in zijn villa in Blaricum, vluchtte Menten. Enkele weken later kon hij vlak bij het Zwitserse Zurich worden gearresteerd.

Op 14 april 1977 werd hij voor de eerste keer veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens massamoord en misdrijven tegen de menselijkheid. De rechtbank achtte bewezen dat hij aan de executie van dertig meest Poolse joden had deelgenomen. Het vonnis werd wegens vormfouten later echter vernietigd.

Na een lange reeks van nieuwe processen werd Menten uiteindelijk in 1980 definitief veroordeeld tot tien jaar plus een boete. De bijzondere strafkamer van de Amsterdamse rechtbank omschreef Menten tijdens een van de processen als „een man voor wie geld en goed in zijn leven een aUes overheersende rol hebben gespeeld. (...) Ook heeft hij op uiterst cynische wijze blijk gegeven van geringschatting, zo niet minachting van zijn medemensen, voor zover hij meent dat dezen zijn minderen zijn". In 1985 kwam Menten vrij, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Hij vertrok daarna naar Ierland. Pieter Menten op een archieffoto uit 1976.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Oorlogsmisdadiger Menten overleden

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken