Bekijk het origineel

Stuk Fassbinder deze week niet opgevoerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stuk Fassbinder deze week niet opgevoerd

Tegenstanders mogen stuk morgen zien

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Er komt deze week geen openbare voorstelling meer van het omstreden toneelstuk „Het vuil, de stad en de dood" van R.W. Fassbinder.

De delegatie van joodse organisaties, de delegatie van het theater De Lantaren, waar het stuk zou worden opgevoerd, de Amsterdamse l'heaterschool en de leerlingen van deze jaar zijn • geschoten. vriend R. Reali heeft doodDeze unieke broche kum u nu tegen een zeer speciale prijs bcstcilen door f. 469.over te maken op bankrekening; 35,42,22.724 Rabobank Putten, De broche wordl binnen 14 dagen , , persoonlijk bij a afgeleverd, ' • ~ • Kerkstraat 32 - Putten . Telefoon: 03418 - 52370

^ kaasschiewr
school die het stuk zouden opvoeren, hebben daarover gisteren overeenstemming bereikt. Directeur Paul Sonke en rabbijn A. Soetendorp hebben dat na afloop meegedeeld.

Zij meldden ook dat er morgen één besloten voorstelling zal worden gegeven, die alleen zal worden bijgewoond door mensen van de school en andere betrokkenen en vertegenwoordigers van joodse organisaties en kerken. De kaarten worden gelijkelijk over beide groepen verdeeld. Na afloop zal een eveneens besloten discussie worden gevoerd.

Na zaterdag zal de Theaterschool, volgens directeur Sonke, een beslissing nemen over wat er verder met het toneelstuk gaat gebeuren. Het is volgens hem niet uitgesloten dat het alsnog tot openbare voorstellingen komt. „Het is een open kwestie", aldus Sonke. Rabbijn Soetendorp zei met dit compromis te hebben ingestemd omdat „men rekening heeft gehouden met onze bezwaren".

Gelukkig

Richard Stein, voorzitter van de Stichting bestrijding antisemitisme (Stiba) sprak na afloop van de discussie van „een heel gelukkige uitkomst" omdat tijdens de urenlange gesprekken het gemeenschappelijk belang van de bestrijding van het antisemitisme werd ingezien. De Stiba had als eerste b en w van Rotterdam verzocht het stuk te verbieden. Een eventuele openbare opvoering zal volgens Stein ongetwijfeld door des, kundigen worden begeleid. Het stuk ' zal nooit meer eenzijdig, puur vanuit de theaterwereld, Itunnen worden opgevoerd.

Rabbijn A. Soetendorp, leider van de joodse onderhandelingsdelegatie, erkende dat het compromis niet bij iedereen in de joodse gemeenschap op waardering zal kunnen rekenen. Rabbijn D. Liliënthal uit Amsterdam, die ook deel uitmaakte van de delegatie, zei dat kort na het bekendworden van het compromis al enkele mensen boos hadden gebeld. Zij verweten de delegatie, door in te stemmen met een besloten voorstelling, net zo te handelen als de Joodse Raad in de Tweede Wereldoorlog deed. Deze raad collaboreerde, zij het met goede bedoelingen, met de bezetters. • AMSTERDAM caravanpark organisatie onderhoud juist van

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Stuk Fassbinder deze week niet opgevoerd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken