Bekijk het origineel

Dordt praat met kerken over bestemming aula

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dordt praat met kerken over bestemming aula

Bezwaren tegen gebruik crematoriumgebouw

2 minuten leestijd

DORDRECHT - Het gemeentebestuur staat niet onwelwillend tegenover het idee om de oude aula op de algemene begraafplaats aan de Nassauweg, na het gereedkomen van het crematorium, voor het symbolische bedrag van een gulden over te doen aan de reformatorische kerken in Dordrecht. Volgende piaand zal hierover nader overleg plaatsvinden tussen beide partijen.

Naar aanleiding van gesprekken met vertegenwoordigers van de kerken die principiële bezwaren tegen het cremeren hebben -en ook geen gebruik wensen te maken van de bijbehorende nieuwe aula- onderzoekt de gemeente Dordrecht echter ook nog andere beheersvormen voor de oude aula.

„Het is denkbaar dat de gemeente de aula zelf blijft exploiteren of een samenwerking aangaat met de betreffende kerken", zo lichtte L. C. Egbers -namens de gemeente beheerder van de begraafplaats- desgevraagd toe. „Wij zijn momenteel bezig om alle mogelijkheden op een rij te zetten". De financiële kant van de zaak is volgens Egbers „de belangrijkste hobbel" voor het continueren van begrafenisplechtigheden vanuit de oude aula.

De aula dateert van vlak voor de Tweede Wereldoorlog en is gebouwd nadat de begraafplaats werd uitgebreid in de richting van de Nassauweg. Het karakteristieke gebouwtje is volgens beheerder Egbers dringend aan een opknapbeurt toe. „Tevens voldoet het interieur, zoals de stoelen en de vloerbedekking, niet meer aan de eisen van deze tijd en is het ook niet stijlvol". Over het aanwezige orgel lopen de meningen uiteen. „Het ligt eraan wie wat geregeld wil hebben", aldus Egbers, „maar volgens mij moet het in ieder geval opgeknapt worden. Volgens orgelbouwers die erbij geweest zijn, is het orgel echter niet of nauwelijks meer te repareren".

Ds. C. Oorschot, hervormd-gereformeerd predikant, verklaarde desgevraagd dat de kerkeraden van de wijken 2 en 7 groot voorstander zijn van het in beheer nemen van de aula door een stichting. „Ik zou er voor zijn, als de bestuursleden dan uit de gereformeerde gezindte zouden komen". Volgens ds. Oorschot moet het financieel haalbaar zijn om dan de aula kostendekkend te exploiteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Dordt praat met kerken over bestemming aula

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken