Bekijk het origineel

Geen ruimte voor stimuleringsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen ruimte voor stimuleringsbeleid

De Korte benadrukt loonmatiging

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Volgens minister De Korte van economische zaken beschikt Nederland over uiterst beperkte mogelijkheden om iets te ondernemen in het licht van de recente gebeurtenissen op de financiële markten. Zo biedt het hoge financieringstekort naar zijn mening geen ruimte voor stimulerende maatregelen.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van zijn departement concludeerde de bewindsman gisteren dat de beurscrisis en de waardevermindering van de dollar per saldo een negatief effect zullen hebben op onze economie. Hij tekende daarbij wel aan dat het concurrentie- en weerstandsvermogen de laatste jaren aanzienlijk zijn versterkt. Derhalve kunnen we tegenslagen beter venverken.

De PvdA had dinsdag gepleit voor een gecoördineerd Europees stimuleringsbeleid. Nederland zou daaraan moeten bijdragen door de overheidsinvesteringen op te voeren. De Korte acht dit gezien het nog steeds omvangrijke financieringstekort niet mogelijk. Onze marges liggen, zo zei hij, op monetair terrein. De^Nederland.sche Bank heeft inmiddels tweemaal de officiële rente verlaagd. Do regering dringt er bij de Bondsrepubliek op aan de daar voor 1990 m het vooruitzicht gestelde belastingverlaging te vervroegen.

Loonmatiging

De Korte benadrukte dat in de huidige omstandigheden loonmatiging van levensbelang is. Door de goedkope dollar worden onze produkten op de wereldmarkt duurder. Een beheerste loonkostenontwikkeling kan dit concurrentienadeel compenseren. De belastingverlaging in 1988 maakt het mogelijk de noodzakelijke loonmatiging te realiseren zonder aantasting van de koopkracht. De minister merkte op dat in de komende jaren verdere lastenverlichting een hoge prioriteit behoudt.

Het kabinet zal volgende week eerl brief naar de Kanier zenden met nadere gegevens over en een beoordeling van de economische situatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geen ruimte voor stimuleringsbeleid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken