Bekijk het origineel

Arts die zelf patiënt is schrijft overm.s.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arts die zelf patiënt is schrijft overm.s.

3 minuten leestijd

dat nu juist deze medicus ook tegelijk m.s.-patiënt is en dus heel goed weet waar hij het over heeft. Hij geeft geen pasklare antwoorden op de vele vragen die er rond m.s. zijn, maar maakt de lezer deelgenoot van de vele emoties die iemand heeft bij het leren accepteren van m.s.

Ongetwijfeld vertolkt hij ook veel gevoelens van patiënten, die lijden aan andere chronische invaliderende ziekten. ledere ernstige ziekte confronteert een mens met eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid, waarbij wanhoop en hopelooshied een ernstige aanslag kunnen plegen op de psychische spankracht van de patiënt.

De auteur beschrijft de verschillende fasen, die hij door moest om te komen tot acceptatie van m.s. Aanvankelijk ontkende hij zijn ziekte, daarna maakte hij perioden door van woede en depressie, om ten slotte te komen op het punt waarop hij tegen zichzelf kan zeggen: „Waarom ik niet?" in plaats van "Waarom ik?"

Noodlot...

Hoe ingrijpend de gevolgen van m.s. kunnen zijn voor het huwelijksen gezinsleven, het werk, sociale contacten en vrijetijdsbesteding worden pijnlijk duidelijk in dit boek. Een ieder die dit boek leest, zal beter begrijpen wat een m.s.-patiënt doormaakt vanaf het moment dat de diagnose bekend is. Daarom is het zeker ook aan te bevelen aan hulpverleners zoals artsen, verpleegkundigen en pastores.

Helaas schrijft de auteur niet vanuit een christelijke levensvisie. Vooral komt dit in het laatste hoofdstuk naar voren. Hij beschouwt zijn leven als een speelbal van het noodlot. Hij vindt het leven maar oneerlijk. Veel gebeurtenissen zijn in zijn visie wille^ keurig en betekenisloos. Hij zegt:' „We moeten maar aanvaarden wat het lot ons brengt en er het beste vani zien te maken. Als we dit niet kunnen, blijven we ons hele leven zoeken naar antwoorden die er niet zijn en wijten we ons lijden aan de goden, die ons de verkeerde kaarten in han»] den hebben gegeven. We moeten) onze beperkingen aanvaarden, dat id leven". 1 Dit laatste hoofdstuk vind ik eigenlijk een anti-climax. Enerzijds heb ik groot respect en veel sympathie voor de schrijver, die op een bewonderens-' waardige manier heeft leren leven met zijn handicap, anderzijds ben ik teleurgesteld in de wijze waarop hij zijn leven levensbeschouwlijk inhoud geeft. De tragiek van zijn leven is daarom niet allereerst zjn m.s., hoe moeilijk ook, maar zijn ongeloof, dat niet wil weten van een persoonlijk God Die heel ons leven, ook in tijden van ziekte en gezondheid, leidt en be-: stuurt. N.a.v.: "Multiple Sclerose",, door Alexander Burnfield; Uilg. Intro, Nijkerk, 1987; 140 bIz.; prijs 24,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Arts die zelf patiënt is schrijft overm.s.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken