Bekijk het origineel

Woerdense B en W behouden vertrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Woerdense B en W behouden vertrouwen

Meerderheid raad tegen motie van afkeuring

3 minuten leestijd

WOERDEN - Een door D66, SGP en SP ingediende motie kreeg donderdagavond in de raadsvergadering van de gemeente Woerden alleen steun van -de PvdA. In de motie spraken de kleine partijen 'hun afkeuring uit over het gevoerde financiële beleid na kennis te hebben genomen van de gemeenterekening 1985. De rekening sluit met een tekort van ruim een miljoen gulden. CDA en VVD betreurden het gevoerde beleid, maar hadden echter geen behoefte aan een motie van afkeuring.

Alvorens de omstreden gemeenterekening te behandelen, 'legde wethouder J. J. L. M. Janssen namens het college een verklaring af. Volgens hem was het negatieve resultaat niet te tolereren, maar in de praktijk ook niet te vermijden. Volgens hem was gedurende langere tijd het zicht op de budgetten belemmerd door de gehaaste overgang naar nieuwe voorschriften, die een beter inzicht moeten gaan verschaffen in de financiële situatie van een gemeente.

Na deze verklaring reageerden alle partijen kritisch. Mevrouw T. Lander (PvdA) vond dat het college de politieke verantwoordelijkheid op zich moest nemen. Ook H. J. Manhave (SGP) vond dat het college er zich te gemakkelijk van afmaakte. CDA'er J. in 't Veld betwijfelde of het college de ernst van de situatie erkende. Volgens D66-raadslid R. A. de Cock was het budgetrecht van de raad nog veel meer aangetast dan de raad tot nu toe wist. Namens de kleine partijen diende hij dan ook een motie van afkeuring in.

Na een schorsing zei CDA-fractievoorzitter M. van Dijk dat zijn kritiek nog recht overeind stond. Een motie van afkeuring vond zijn fractie echter te ver gaan. Evenals de WDfractie betreurde Van Dijk het gevoerde beleid. Beide partijen spraken evenwel hun vertrouwen uit in het college inzake het toekomstige financiële beleid. Begin volgend jaar wil het college éfen aantal regelingen vaststellen om tot een betere budgetbewaking te komen.

Een voorstel van het college om 500 gulden subsidie te verstrekken aan- de stichting CAS A (Culture in Another South-Africa) werd door de raad verworpen. Het CDA, de WD en de SGP hadden er geen enkele behoefte aan om deze stichting te subsidiëren, omdat de stichting geen enkel plaatselijk belang vertegenwoordigt. Stichting CASA vroeg Woerden om een subsidie voor een te houden culturele manifestatie in de week van H tot en met 20 december in Amsterdam. Voor de manifestaties zijn tweehonderd Zuidafrikaanse kunstenaars uitgenodigd. Mede door het aanvaarden van een motie inzake de rol van gemeenten bij de bestrijding van de apartheid in Zuid-Afrika eind vorig jaar, werd Woerden verzocht om gedeeltelijk in de verblijfskosten van de kunstenaars bij te dragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Woerdense B en W behouden vertrouwen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken