Bekijk het origineel

Jeugd depressief door te strenge gewetensvorming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jeugd depressief door te strenge gewetensvorming

Kantoor De Brug en Het Anker heropend

3 minuten leestijd

UTRECHT - Eén van de oorzaken voor depressiviteit onder jongeren binnen de gereformeerde gezindte is een overmatig strenge gewetensvorming, waardoor het geweten voortdurend aanklaagt. Jongeren zouden meer ruimte moeten krijgen om tegen regels aan te duwen. Dat wil niet zeggen dat ze de normen overboord moeten zetten, maar wel dat ze die niet klakkeloos moeten overnemen. Er moet een stuk eigenheid zitten in de normen en waarden die ze hanteren.

Dat betoogde mevr. drs. J. C. A. Thoomes-Vreugdenhil gisteren in een lezing ter gelegenheid van de officiële heropening van de kantoren van de hulpverleningsinstellingen De Brug en Het Anker in Utrecht. Adviesbureau De Brug houdt zich bezig met jeugdhulpverlening, terwijl het Anker zich richt op huwelijksproblematiek. Beide instellingen gaan uit van de Christelijke Gereformeerde Vereniging voor Jeugdwelzijn.
Directrice van De Brug en Het Anker, mevr. mr. M. P. van der Schaaf, wees er op dat uitbreiding van de kantoren nodig was, omdat het aantal hulpvragen steeds meer toeneemt. „De problematiek is zeer verscheiden en wordt steeds zwaarder, ook binnen de eigen gezindte".
Mevr. Thoomes, die als psychotherapeute voor de vereniging werkzaam is, sprak over "Depressie of opklaring door het geloof". Dit thema was gekozen omdat De Brug steeds meer geconfronteerd wordt met depressiviteit onder jongeren. Mevr. Thoomes constateerde bij veel depressieve jongeren uit reformatorische kring niet alleen een overmatig ontwikkelde gewetensfunctie, maar ook een gedachtengang waarin deze jongeren zichzelf als slecht beleven.

Negatief zelfbeeld
Bij een normale gewetensontwikkeling fungeert het geweten als een steun in het dagelijkse leven. Wanneer het geweten bovenmatig streng is, werkt het onderdrukkend en knellend. Als oorzaken voor een overmatige gewetensontwikkleing noemde mevr. Thoomes de angst om meegezogen te worden in deze samenleving, de vrees om te denken over veranderende normen en waarden, waardoor men strak vasthoudt aan de regels van vroeger. Jongeren die kritisch zijn, krijgen geen ruimte voor discussie over regels en normen.

Aanleiding voor een negatief zelfbeeld kan een verkeerde bijbeluitleg zijn. In Romeinen 3 staat immers, dat er geen mens is die goed doet? En wordt er niet gezegd dat de mens zichzelf moet mishagen? Mevr. Thoomes wees er op dat met "slecht" in de bijbelse zin niet de bestaansvorm van de mens bedoeld wordt. God heeft immers zelf het leven gegeven. Bedoeld is, dat de mens niet in staat is om te doen wat God wil.

Mevr. Thoomes vroeg zich af hoe het mogelijk is, dat de door haar geconstateerde verschijnselen binnen kerken van de Nadere Reformatie voorkomen. „Het begrip bevinding, de gevoelsmatige ervaring van wat het werk van Christus voor het eigen leven betekent, speelt in reformatorische kring een grote rol. Vrucht van die bevinding is het navolgen van Christus. Het geweten is daarbij tot steun. Wanneer de leer zo functioneert moet er toch juist van opklaring sprake zijn". Mevr. Thoomes benadrukte dat zij de oorzaak voor depressies niet in de leer wil zoeken. „Als je kijkt naar de inhoud van die leer, dan moet die juist tot opklaring, tot bevrijding leiden". „Wanneer de leer leidt tot scheefgroei, dan is er sprake van scheefgroei van de leer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jeugd depressief door te strenge gewetensvorming

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken