Bekijk het origineel

„Waarom nemen jullie mijn beeld niet? Dat is Wilhelmina

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Waarom nemen jullie mijn beeld niet? Dat is Wilhelmina"

4 minuten leestijd

Precies een kwart eeuw na het overlijden van koningin Wilhelmina krijgt Nederland een nationaal monument ter herinnering aan deze vorstin. Met de onthulling van het standbeeld door koningin Beatrix komt vandaag een eind aan vijfentwintig jaar geharrewar over de wijze waarop Wilhelmina moest worden herdacht.

De keus is uiteindelijk gevallen op een door Charlotte van Pallandt vervaardigd standbeeld. De 89-jarige kunstenares uit Noordwijk had het gipsen ontwerp in 1968 gemaakt nadat de gemeente Rotterdam haar opdracht had gegeven tot het maken van een monument. Het eenvoudige, 'rustige' beeld, dat voor de Maasstad uit wit steen werd vervaardigd, geeft Wilhelmina weer als een markante vrouw, in een grote jas. De uitvoering in brons, het nationale monument dus, geeft er nog een extra sober effect aan. Een gelaat heeft het beeld nooit gekregen. „Toen het in het groot klaar was, heb ik nog wel met details geëxperimenteerd, maar daardoor werd het alleen maar minder", aldus mevrouw Van Pallandt.

Vermeldenswaard detail is dat de kunstenares zelf lid was van het comité van aanbeveling van het Comité Nationaal monument dat in 1979 werd opgericht uit onvrede over de plannen die op dat moment dreigden te worden doorgevoerd. „Het comité heeft zich principieel er van meet af aan van onthouden zich voor een bepaalde kunstenaar voor het maken van een ontwerp voor dit nationale monument uit te spreken". Dat de keuze toch op Charlotte van Pallandt is gevallen vervult het comité derhalve „met nog grotere voldoening".
„Ik heb", aldus de beeldhouwster, „al in een vroeg stadium geopperd: waarom nemen jullie mijn beeld niet? Dat is Wilhelmina".

Geweldig
De kunstenares zegt er helemaal niet trots op te zijn dat de keus is gevallen op haar ontwerp. „Ik ben blij voor mijn werk, dat is alles. Ik vond het wel een ervaring om een beeld te maken van zo'n persoonlijkheid. Ze is natuurlijk geweldig voor ons land geweest. Ik heb haar wel een paar keer ontmoet ja. Mijn zuster was hofdame bij haar en zodoende heb ik een paar keer bij haar gedejeuneerd.

't Was heel aardig, maar je mocht de koningin niet aanspreken, je moest wachten tot je door haar aangesproken werd. Het was lang niet zo gemoedelijk als nu".

Ze is van mening dat het monument een waardige plek krijgt, tussen Paleis Noordeinde en het gebouw van de Raad van State. „Ik ben alleen bang voor die mensen met die, spuitbussen met verf. Maar het is wel een veilige plek bij het paleis, er zullen wel mensen op wacht staan".
Het comité, dat met een handtekeningenactie enkele tienduizenden Nederlanders achter zich wist te scharen, acht zijn taak beëindigd en zal zichzelf ontbinden. De resterende financiële middelen die in de loop der jaren dor velen werden geschonken zullen worden overgemaakt aan het Koningin Wilhelmina Fonds.

Nijenhuis
Ooit stond het gipsen beeld dat model geeft gestaan voor het nationaal monument, gewoon in de tuin van mevrouw Van Pallandt. Daarvandaan werd het twintig jaar geleden 'gered' door verzamelaar Dirk Hannema, die ervoor zorgde dat het kunstwerk werd ondergebracht in museum kasteel Het Nijenhuis in Wijhe. Drie jaar geleden werd het weggehaald omdat het Rijk opdracht had gegeven voor het gieten van een brons. Dat laatste gebeurde door gieterij Binder in Haarlem.

Afgelopen maand keerde het bijna drie meter hoge model terug op het Nijenhuis. Uit blijdschap daarover heeft het museum een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het Wilhelminabeeld, van het eerste ontwerp tot de uiteindelijke bronzen versie. Het vakmanschap van steenhouwer en bronsgieter wordt geïllustreerd door middel van werkmodellen, het gereedschap dat gebruikt werd en de ruwe materialen. Tekeningen geven een indruk van de „dramatische sfeer van het werk in de bronsgieterij". De tentoonstelling "Wilhelmina Monumentaal" is te bezoeken tot 17 april, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„Waarom nemen jullie mijn beeld niet? Dat is Wilhelmina

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken