Bekijk het origineel

Waldheim bijt van zich af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Waldheim bijt van zich af

2 minuten leestijd

WENEN De president van Oostenrijk, Kurt Waldheim, heeft zaterdag ontkend dat hij in de Tweede Wereldoorlog intiem adviseur is geweest van een generaal die later wegens oorlogsmisdaden werd terechtgesteld.

pohtie. Ongeveer 3000 jongeren schreeuwden leuzen voor het verboden vakverbond Solidariteit. De betogers trachten kiezers ervan te overtuigen dat stemmen niet in hun voordeel zou uitpakken. „Als je wilt verhongeren, ga dan stemmen", zo riepen zij. De voorgestelde hervormingen zullen naar alle waarschijnlijkheid leiden tot drastische prijsverhogingen. munisten naar Madagascar" schreeuwden.

Ook in Nowa Huta, nabij Krakow, is tegen het referendum geprotesteerd. In de hoofdstad Warschau maakte een groep van ongeveer tweehonderd studenten de volksraadpleging belachelijk door met pamfletten te lopen waarop het woord "terefede twee kwesties: instemming met een „radicale" verbetering van de economie, en instemming met de „democratisering van het politieke leven", zoals door de instelling van onafhankelijke verenigingen. OpkontSt

Rond het middaguur had volgens de Poolse tv reeds ongeveer 40 procent van de in totaal circa 27 miljoen Poolse kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat getal ligt volgens officiële bronnen gelijk aan de tussenstand in de opkomst bij de verkiezingen in oktober 1985. Toen bracht in totaal meer dan 78 procent van de kiesgerechtigde bevolking zijn stem

Hij zei dat hij zich voortaan krachtig zou verdedigen tegen beschuldigingen dat hij een nazi-verleden heeft. Waldheim wees beschuldigingen van de hand in een boek van een Zwitserse journalist over zijn adviuit. Aan het eind van de middag had seurschap van de geëxecuteerde gede helft van het electoraat gestemd, neraal Alexander Lohr.

Het officiële Sowjetrussische persagentschap TASS heeft gisteren zijn afkeur uitgesproken over de „pogingen van anti-sOcialistische elementen" om wantrouwen te zaaien over de voorgestelde hervormingen. Daarbij wees TASS in het bijzonder op de leiders van het „ontbonden vakverbond" Solidariteit.

„Ik ga mij krachtig te weer stellen", aldus de president in een vraaggesprek met het Weense dagblad Kurier. „Er worden intensieve pogingen ondernomen om mij iets aan te wrijven. Eerst beschuldigt men mij ervan een nazi te zijn, daarna een oorlogsmisdadiger en nu een medeplichtige aan oorlogsmisdaden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Waldheim bijt van zich af

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken