Bekijk het origineel

OAPÈC bepleit nauwere samenwerking met EG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OAPÈC bepleit nauwere samenwerking met EG

Begroting van 10 miljoen goedgekeurd

2 minuten leestijd

KOEWEIT — De ministers van oliezaken van de Organisatie van Arabische Olie Exporterende Landen (OAPEC) hebben de voorzitter van de organisatie zaterdag geadviseerd het contact met de Europese Gemeenschap voort te zetten om tot een grotere samenwerking te komen.

Aan het eind van de halfjaarlijkse vergadering van de tien Arabische olie-exporterende landen werd op deze samenwerking aangedrongen „op een manier die het belang dient van de landen van de twee blokken". In de OAPEC zitten Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrain, Irak, Syrië, Algerije, Libië en Tunesië. Vijf daarvan zijn ook lid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), die probeert een handelsverdrag te sluiten met de EG om de Europese markt toegankelijker te maken voor petrochemische produkten uit het Golfgebied. In de slotverklaring van de een dag durende conferentie van de OAPEC werd waarnemend voorzitter al-Wattari uit Irak gevraagd als zodanig aan te blijven. Tevens werd een begroting goedgekeurd van 10 miljoen gulden. Er werd geen melding gemaakt van een mogelijke hertoetreding van Egypte tot de OAPEC. Het Egyptische lidmaatschap werd in 1979 opgeschort na het vredesakkoord met Israël.

Gelijkluidend

Irak had aan het begin van de vergadering opnieuw een produktiequotum geëist gelijk aan dat van Iran. Verwacht wordt dat deze kwestie ook problemen zal opleveren op de volgende conferentie van de OPEC. De vergadering van de OAPEC in Koeweit was bedoeld om vooruitlopend op de OPEC-vergadering in Wenen tot een gelijkluidend standpunt te komen over de produktiebeperkingen en de olieprijzen. Door de afwezigheid van de ministers van Libië en Algerije was de kans op een vergelijk echter gering, omdat de twee Noordafrikaanse landen net als Iran voorstander zijn van een ferme koers. Iran wil een prijsverhoging van 2 dollar, terwijl Saoedi-Arabië en Koeweit pleiten voor een gelijke prijs in 1988. Libië en Algerije hebben hun standpunt nog niet duidelijk gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

OAPÈC bepleit nauwere samenwerking met EG

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken