Bekijk het origineel

Ingrijpen G-7 lijkt onwaarschijnlijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ingrijpen G-7 lijkt onwaarschijnlijk

Financiële wereld eist maatregelen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Verenigde Staten, West-Duitsland en Japan moeten iets ondernemen om aan de koersval van de dollar een einde te maken. Deskundigen die dit bepleiten, menen evenwel dat de kans daarop gering is, omdat niets wijst op een spoedige bijeenkomst van de zeven grootste landen (de G-7).

Valutahandelaren stelden vast dat de Amerikaanse autoriteiten niets ondernemen om de aanhoudende waardevermindering van de dollar tot staan te brengen. Het inflatiegevaar is voor Washington kennelijk minder belangrijk dan de behoefte om Japan en West-Duitsland via een lagere dollar te dwingen tot maatregelen om de economie te stimuleren teneinde zo de onevenwichtigheden in de handel met de VS recht te trekken.
De druk op de Westduitse regering om verdere stimulerende maatregelen te nemen wordt steeds groter, ook in eigen land. In kringen van regeringspartijen in Bonn viel maandag te beluisteren dat een verlaging van het disconto met een vol procent tot twee procent de meest zinvolle maatregel zou zijn om de economie te stimuleren. Tot een discontoverlaging zal volgens velen komende donderdag worden besloten op de tweewekelijkse vergadering van de Bundesbank. Of het tarief een vol procent omlaag gaat valt echter te betwijfelen.
Voor de financiële markten is het in elk geval de hoogste tijd dat er een eind komt aan het vertoon van onmacht op internationaal politiek niveau. In Frankfurt werd gisteren met kreten als „de tijdbom tikt", „een absolute catastrofe" en „volledig onvermogen van de politici" aangegeven dat het vertrouwen in een gecoördineerde aanpak van de crisis door de industrielanden volledig zoek is. Een spoedige bijeenkomst van de zeven grootste landen (G-7) lijkt er voorlopig niet in te zitten. Japan liet gisteren nog eens weten dat eerst het akkoord over vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort definitief moet zijn ingevuld.

Waarschuwing
Het Amerikaanse Congres begint deze week het overleg over de bijzonderheden van de bezuinigingen waarover het het eerder eens werd met de regering in Washington.

In Genève heeft de oud-president van de Amerikaanse centrale banken, Paul Volcker, gezegd dat de huidige koersval een waarschuwing is voor wat kan gebeuren als de grote industrielanden geen gezamenlijke stappen ondernemen. Hij noemde expliciet de noodzaak voor verkleining van het Amerikaanse begrotingstekort, stabiele wisselkoersen en sterke economische groei in landen met een harde valuta als noodzakelijk voor herstel van de rust in de financiële wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ingrijpen G-7 lijkt onwaarschijnlijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken