Bekijk het origineel

Schillenboer Harderwijk moet werk neerleggen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schillenboer Harderwijk moet werk neerleggen

Alternatieve veevoeder brengt te weinig op

2 minuten leestijd

HARDERWIJK - De schillenboer in Harderwijk, Van Stroe uit Drenten^ heeft zijn laatste ronde door de stad gereden. Anderhalf jaar lang heeft hij een bijdrage geleverd aan een verantwoord afvalstoffenbeleid in Harderwijk. Ongeveer 1 procent van het huishoudelijk afval werd op deze manier ingezameld en als veevoeder gebruikt.

Per kilo kreeg Van Stroe van zowel Dronten als Harderwijk een tegemoetkoming, gebaseerd op de besparing van de stortkosten op de vuilstortplaats. Voor Dronten was dit maximaal 10.000 gulden voor drie dagen per week en voor Harderwijk 3850 gulden voor een dag per week. In 1986 is er door de Provincie Gelderland een eenmalige subsidie toegekend. In 1987 hebben de gemeente Dronten en de provincie Flevoland eveneens een extra bijdrage aan de schillenboer toegekend.

Ondanks al deze inspanningen is het initiatief ter ziele gegaan. Redenen zijn de daling van de schillenprijs (van acht naar bijna 4rie cent), de lage respons, het onderhoud van de transportmiddelen en de te lage structurele bijdrage van de gemeenten. Er is onlangs overleg geweest tussen de verschillende partijen, waarbij is 'afgesproken dat geprobeerd zou worden het project in ieder geval tot 1 januari 1988 financieel veilig te stellen.

Dronten kwam echter met het raadsvoorstel om de subsidie aan de schillenboer per 1 januari te beëindigen. Nog voordat de gemeenteraad van Dronten hierover een beslissing had genomen, had Van Stroe wegens gebrek aan vertrouwen in'de goede afloop gekozen voor de beëindiging van de inzameling van schillen.

Brief

In de gemeente Harderwijk heeft Van Stroe in samenwerking met de gemeente huis aan huis een brief verspreid, waarin hij de situatie uitlegde. Momenteel worden er nog mogelijkheden onderzocht om de inzameling van schillen door Van Stroe in Harderwijk op grotere schaal aan te pakken. Hierbij worden de ontwikkelingen over het gebruik van schillen als veevoer nauwlettend in de gaten gehouden. Er is bij het ministerie nog geen besluit gevallen om schillen als veevoeder te verbieden. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Schillenboer Harderwijk moet werk neerleggen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken