Bekijk het origineel

'Milieu' in 't geweer tegen schietterrein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

'Milieu' in 't geweer tegen schietterrein

2 minuten leestijd

UTRECHT — Diverse milieuorganisaties, waaronder de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee en de Stichting Natuur en Milieu, vrezen dat er op korte termijn opnieuw een deel van het natuurgebied Lauwersmeer verloren gaat, omdat de regering plannen heeft voor snelle aanleg van een schietterrein in de Kollumerwaard in het zuidelijk deel van het natuurgebied. Dit zei drs. A. Woudstra gisteren op een persconferentie in Utrecht.

Het schietterrein (aan te leggen in de onmiddelijke nabijheid van een vestiging van de kruitfabriek Muiden-chemie in het Lauwersmeergebied) was al opgenomen in het Structuurschema Militaire Terreinen van het Rijk. Een probleem is echter dat deze gang van zaken in strijd is met het natuurbeleid van het Rijk. De aanleg van het schietterrein zal naar verwachting ernstige schade aanrichten aan het Lauwersmeergebied als geheel, dat een belangrijk internationaal rust- en voedselgebied is voor grote aantallen eenden en ganzen. Tevens is het een leefgebied voor steltlopers en roofvogels. kracht werd. De Vereniging tot Behoud van de Waddenzee zal nu een arob-procedure starten tegen die beslissing, aldus mevrouw Woudstra.

STICHTING REFORMATORISCHE HULPAKTIE

De organisaties menen vooral bezwaar aan te moeten tekenen tegen de geluidshinder, waardoor broedende, rustende en foeragerende vogels kunnen worden verstoord. Volgens de organisaties moet er worden gezocht naar minder schadelijke locaties. Men denkt hierbij met name aan het bestaande militair oefenterrein Marnewaard in het noordelijk deel van het Lauwersmeergebied. Dit terrein is voor een gedeelte al in gebruik, terwijl een ander stuk nog in ontwikkeling is.

Milieu-effectrapport S j

Om die reden hebben zij bij de verantwoordelijke ministeries aangedrongen op het opstellen van een milieu-effectrapport (MER). Zowel het ministerie van defensie als dat van VROM weigeren dit. Als reden voor de weigering wordt door minister Nijpels aangevoerd dat er al in 1985 een inrichtingsplan zou zijn opgesteld, dus ruim voordat de MER-regeling op 1 september 1987 van

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

'Milieu' in 't geweer tegen schietterrein

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken