Bekijk het origineel

Ex-topman Slavenburg's vrijgesproken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ex-topman Slavenburg's vrijgesproken

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag de ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van Slavenburg's bank, de 71-jarige mr. P. S., vrijgesproken. Het hof acht het niet bewezen dat S. feitelijk leiding heeft gegeven aan de zwartgeldpraktijken bij de bank.

Het arrest komt in grote lijnen overeen met het vonnis van de Rotterdamse rechtbank, die P. S. vorig jaar april, na een eis van een jaar onvoorwaardelijk, ook vrijsprak. De procureur-generaal bij het hof, mr. P. Bos, eiste vorige maand tegen S. een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 60.000 gulden.
In het arrest gaat het hof er evenals de Rotterdamse rechtbank van uit dat er binnen de Raad van Bestuur van Slavenburg's Bank een duidelijke taakverdeling bestond. De afzonderlijke leden waren elk verantwoordelijk voor een bepaalde sector van de organisatie. Volgens het hof behoorden de afdelingen waarin de onregelmatigheden zich voordeden (de kredietcentrale, de binnen- en buitenlandse kantoren) niet tot het takenpakket van de voorzitter van de Raad van Bestuur.
P. S. was er volgens het hof niet toe gehouden er persoonlijk op toe te zien dat de door de raad gesignaleerde onregelmatigheden werden aangepakt. In de vergadering van de Raad van Bestuur werd in januari 1980 een verbod uitgevaardigd voor het verstrekken van kredieten met zwart geld als dekking. S. kon er volgens het hof van uitgaan dat die verboden werden nageleefd. Te meer daar niet is vastgesteld dat hem signalen van het tegendeel bereikten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ex-topman Slavenburg's vrijgesproken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken