Bekijk het origineel

Geen eigen pas voor kinderen tot vier jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen eigen pas voor kinderen tot vier jaar

Kohnstamm wil debat over Rekenkamerrapport

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Kinderen tot vier jaar hoeven niet over een eigen paspoort te bescliiklcen maar kunnen worden bijgeschreven in het (nieuwe) paspoort van een van de ouders. Deze regeling wil staatssecretaris Van der Linden van buitenlandse zaken, als vanaf 1 januari het nieuwe paspoort gefaseerd zal worden ingevoerd, zo heeft een woordvoerder van zijn departement gisteren desgevraagd bevestigd.

Bovendien zal het eigen (nieuwe) paspoort voor kinderen van vier tot zestien jaar tegen gereduceerd tarief worden verstrekt: de kostprijs van 33 gulden. De woordvoerder van de staatssecretaris deed in dat kader een beroep op de gemeenten niet over te gaan tot het heffen van gemeenleleges voor die categorie kinderen.

Het nieuwe paspoort gaat 68,25 gulden kosten (33 gulden plus 35,25 rijksleges) met daar bovenop de mogelijke gemeenteleges. Het nieuwe paspoort, dat fraudebestendig is, moet eind 1989 bij alle gemeenten zijn ingevoerd. De geldigheidsduur van het oude paspoort is vijf jaar, zodat het laatste uitgegeven oude paspoort in ieder geval eind 1994 verloopt en er in 1995 alleen nog maar nieuwe paspoorten zullen zijn.

Het oude paspoort kost gemiddeld 81 gulden, bestaande uit 54 gulden kostprijs plus rijksleges, gemiddeld 12 gulden provinciale leges en gemiddeld 15 gulden gemeenteleges. Op het nieuwe paspoort worden geen provinciale leges geheven.

De staatssecretaris zal de Tweede Kamer rond 7 december in een brief uitgebreid informeren over zijn definitieve plannen rond het nieuwe paspoort.

Debat

Het lid van de Tweede Kamer voor D66 Kohnstamm wil zodra het rapport van de Algemene Rekenkamer over de gang van zaken rond het nieuwe paspoort beschikbaar is, een debat daarover houden. Zonodig Kamer daarvoor het Kerstredat dit burgers onnodig veel geld gaat kosten.

Hamvraag is of op basis van deze gegevens alsnog offerte kan worden gevraagd aan andere bedrijven en hoe groot de schadevergoeding kan zijn die KEP (de combinatie Kodak, Elba en Philips) op de stoep van minister (en oud-staatssecretaris) Van Eekelen kan deponeren.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie zei gisteren dat minister Van Eekelen in zijn hoedanigheid van staatssecretaris in het vorige kabinet over drie offertes beschikte voordat er een besluit werd genomen tot produktie van een fraudebestendig paspoort. Nadat de offertes met elkaar zijn vergeleken werd de opdracht aan de KEP gegeven omdat deze combinatie als enige voldeed aan de gestelde voorwaarden, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer wilde niet ingaan op de conclusies van het rapport. Het rapport is wel af en is ter inzage aan Van Eekelen gestuurd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Geen eigen pas voor kinderen tot vier jaar

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken