Bekijk het origineel

Herstellingsoorden blijven nog open

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herstellingsoorden blijven nog open

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Raad van State heeft het besluit van staatssecretaris Dees van volksgezondheid om de negentien herstellingsoorden in het hele land te sluiten, op formele gronden geschorst. Staatsraad Boukema maakte gisteren in Den Haag bekend dat de staatssecretaris eerst nog aan belanghebbenden een tweede bezwarenronde moet gunnen.

Zolapg daar niet in is beslist moeten de tehuizen opehblijven. Alle negentien herstellingsoorden waren tegen het besluit van Dees in beroep gegaan bij dé Raad van State. Dees wilde de herstellingsoorden per 1 januari komend jaar sluiten. Er werken ruim vijfhonderd mensen in de opvanghuizen. In totaal kunnen er zeshonderd cliënten terecht.

Voorzitter J. Bastiaansen van de Unie van Herstellingsoorden ziet het besluit van de Raad van State als een extra steuntje in de rug van de herstellingsoorden. De exacte motivering van deRaad van State was gisteren nog niet bekend maar volgens Bastiaansen komt het er in feite op neer dat Decs is teruggefloten, dat hij de besluitvorming in de Tweede Kamer moet afwachten en dat hij daar niet op vooruit mag lopen.

„Eerst moet duidelijk zijn water nu exact gaat gebeuren en daarna pas kun je Ontslagprocedures en andere juridische procedures in gang zetten. Wij hebben altijd betoogd dat eerst duidelijk moet zijn hoe de politieke besluitvorming uitpakt en dat daarna pas juridische procedures in gang kunnen worden gezet en niet andersom. Het lijkt erop dat we op dat punt gelijk krijgen",, aldus Bastiaansen.

Kamerbrede motie

Overigens vertrouwt Bastiaansen erop dat Decs zijn sluitingsplannen voor een belangrijk deel zal inslikken. Op 22 december komt de kwestie weer in de Tweede Kamer aan de orde. Bastiaansen gaat er vanuit dat Dees zich zal neerleggen bij een vermoedelijk Kamerbrede motie die er op neer komt dat ongeveer twaalf van de negentien herstellingsoorden kunnen worden gered. Dees heeft het aannemen van die motie ontraden maar Bastiaansen verwacht dat de staatssecretaris uiteindelijk toch overstag zal gaan en de motie zal uilvoeren.

De door de VVD ingediende motie komt er op neer dat van de 26 miljoen gulden die sluiting van , dé herstellingsoorden jaarlijks zou opleveren 16 miljoen wordt geschrapt. Die 16 miljoen zal moeten worden opgebracht via eigen bijdragen (2 miljoen), door de algemene psychiatrie (10 miljoen) en door de Riagg's. De Kamer is volgens Bastiaansen van mening dat sluiting van alle tehuizen veel te ver gaat. De^ Kamer vindt dat de herstellingsoorden een onmisbare schakel vormen in de hulpverlening aan mensen die met psychische problemen worstelen. Vj;

Tijdelijke opvang

In de tehuizen vinden als regel mensen soelaas die bijvoorbeeld ten gevolge van problemen thuis tijdelijk (psychische) opvang nodig hebben. Zij kunnen in deze herstellingsoorden een paar maanden op verhaal komen. Het gaat hierbij om gevallen die te zwaar zijn voor „ambulante" behandeling bij de Riagg's (een soort eerste opvang voor mensen met psychiatrische problemen) maar die in een psychiatrisch ziekenhuis evenmin thuis • horen.

Bastiaansen vreest dat totale sluiting van alle herstellingsoorden tot gevolg zou hebben dat de cliënten uiteindelijk belanden in psychiatrische ziekenhuizen. WVC is dan per saldo waarschijnlijk veel duurder uit omdat behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis veel kostbaarder iidan in een herstellingsoord. Bovendien horen de cliënten hier niet thuis.

Staatssecretaris Does verklaarde desgevraagd dat hij zich over een eventuele motie zal beraden. Hij liet overigens blijken dat hij een hard hoofd heeft in de mogelijkheid om de benodigde gelden bij andere onderdelen van de psychiatrische hulp

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Herstellingsoorden blijven nog open

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken