Bekijk het origineel

Leiding opstandige fabriek de laan uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Leiding opstandige fabriek de laan uit

Onrust in Roemeense stad krijgt gevolgen

2 minuten leestijd

WENEN — De bedrijfsleiding van een vrachtwagenfabriek in de Roemeense stad Brasov, waar vorige maand een grote opstand uitbrak tegen het bewind in het land, is ontslagen. De directeuren zullen zich, evenals een niet nader genoemd aantal arbeiders van de fabriek, voor een rechtbank moeten verantwoorden voor hun daden, zo heeft het Roemeense persbureau Agerpres gisteren gemeld.

De arbeiders die aan de demonstratie hebben deelgenomen zullen naar alle waarschijnlijkheid naar andere bedrijven worden overgeplaatst.
Het bericht van Agerpres vormde de eerste officiële reactie op de onlusten in Brasov, de op een na grootste stad van Roemenië, waar op 15 november duizenden arbeiders uiting gaven aan hun woede over de verlaging van hun salarissen en de grote tekorten aan voedsel en energie.
De arbeiders hielden een protestmars door het centrum van Brasov, waar veel burgers zich bij hen aansloten, en trokken op naar het gemeentehuis van de stad en naar het plaatselijke kantoor van de communistische partij. Tijdens de demonstratie hieven de betogers leuzen aan tegen de regering en verbrandden zij portretten van de Roemeense president en partijleider, Nicolae Ceausescu, waarna de politie en het leger werden ingezet. Volgens waarnemers waren de protesten de tot nu toe grootste uitdaging aan het bewind van Ceausescu.

„Het Systeem Vreemd..."
Agerpres trad over de gebeurtenissen in Brasov niet in detail, maar sprak slechts in algemene bewoordingen over het incident. Volgens het persbureau hadden „enige elementen behorend tot het personeel" van de vrachlwagenfabriek „een aantal daden (verricht) die het socialistische systeem vreemd zijn". Volgens westerse diplomaten namen de arbeiders van de fabrieken Sleagul Rosu (Rode Banier) en Tractorul bij de protesten het voortouw, maar Agerpres verwees slechts naar „de vrachtwagenfabriek in Brasov".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Leiding opstandige fabriek de laan uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken