Bekijk het origineel

Anonieme kritiek op aartsbisschop Runcie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Anonieme kritiek op aartsbisschop Runcie

Scherpe aanval in kerkelijk handboek

2 minuten leestijd

LONDEN — De leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop dr. Robert Runcie van Canterbury, is van anonieme zijde scherp aangevallen. „Een elitaire progressief, uiterst gevoelig voor pressie van actiegroepen en altijd de weg van de minste weerstand kiezend", aldus de uit traditie anoniem blijvende auteur van het voorwoord in de nieuwste editie van "Crockfords Clerical Directory".

Deze naamlijst van anglicaanse geestelijken wordt uitgegeven door de financiële afdeling van de kerk. Aartsbisschop Runcie zal zelf niet op de kritiek reageren. Wel noemde bisschop J. Taylor van St. Albans, woordvoerder van de Anglicaanse Kerk, de aanval laf en onwaardig. „De auteur heeft misbruik gemaakt van de anonimiteit. Weinigen in de Anglicaanse Kerk zullen het overigens met zijn ideeën eens zijn", aldus bisschop Taylor.

Auteur
De auteur wordt omschreven als een „vooraanstaande geestelijke" in de Anglicaanse Kerk. Uit zijn tekst valt op te maken dat hij waarschijnlijk een traditionele anglicaan is, tegenstander van de priesterwijding van vrouwen en aanhanger van de conservatieve aartsbisschop van Londen, dr. Graham Leonard.

De anonieme auteur verwijt Runcie ook dat deze bij bisschopsbenoemingen een te grote voorkeur heeft getoond voor theologen met min, of meer dezelfde opvattingen als hijzelf. Anglo-katholieken (anglicanen die een sterke verbondenheid met de Rooms-Katholieke Kerk hebben) en evangelische anglicanen zijn de laatste tijd bijna niet meer tot bisschop benoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Anonieme kritiek op aartsbisschop Runcie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken