Bekijk het origineel

Het keizerconcerto onder Haitink

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het keizerconcerto onder Haitink

3 minuten leestijd

Op 11 mei 1809 bestormde Napoleon Bonaparte Wenen. Dat ging er zo rumoerig aan toe dat Ludwig van Beethoven, die hier zijn legerstee had, zich angstig opsloot in de kelder en zijn hoofd onder de dekens verborg om al dat geraas toch maar niet te hoeven horen. En dat terwijl hij toch al doof aan het worden was.

Er waren twee zaken die op dat moment van belang waren. In de eerste plaats: op dezelfde dag zou een paar straten verderop J. Haydn sterven. In de tweede plaats: het was het moment waarop Beethoven de laatste hand probeerde te leggen aan zijn beroemde vijfde pianoconcert, later ook wel keizerconcerto genoemd.
Dat vijfde pianoconcert staat nu op een nieuwe cd waarop het Concertgebouworkest nog eens schittert onder Bernard Haitink met als pianist Murray Perahia. Het pianoconcert opus 73 nr. 5 werd gecomponeerd in 1809 en staat in Es gr., Beethovens meest geliefde toonsoort als het ging om het uitdrukken van militaire heldhaftigheden. Dat laatste vind je in opus 73 volop terug, want het dateert uit Beethovens tweede stijlperiode waarin hij zich losmaakte van de invloeden van Haydn en Mozart en waarin hij het heroïsche en het strijdvaardige in de muziek volop beoefende.
Het vijfde pianoconcert werd opgedragen aan aartshertog Rudolph en bevat de delen Allegro, Adagio un poco moto en Rondo. Het zelfbewust klinkende Allegro duurt voor Beethoven zeldzaam lang (ruim twintig minuten) en heeft een pakkende, marsachtige melodiek. Het tweede deel Adagio heeft een overrompelend innige klank en een melodie om een deftige psalm op aan te heffen. Dat lijkt misschien wat raar, maar Beethoven dacht bij dit middendeel toch echt aan gezangen van vrome pelgrims. Dus zo abuis ben ik niet met m'n psalm. Het mijmerende slot van dit Adagio vormt tevens de opening voor het uitgelaten thema van de slotrondo.
Dat het Concertgebouworkest onder leiding van B. Haitink samen met solist Murray Perahia in dit Pianoconcert heel mooi musiceert, wekt geen verbazing meer. Het span zette alle pianoconcerten van Beethoven al eerder op de lp. De kwaliteiten van het Concertgebouworkest onder Haitink zijn bekend. Perahia toont zich een fijnzinnig musicus van formaat, wiens kracht niet zo zeer ligt in ruig klaviervertoon alswel in de indrukwekkende zorgvuldigheid waarmee hij dit pianoconcert uit de toetsen prikt.
Een gaaf cd'tje, maar ook een zeer kort cd'tje: het vijfde pianoconcert duurt bij Haitink bijna 39 minuten. En daarna zwijgt de schijf onverbiddelijk. Had daar niet nog wat naast gekund ?

N.a.v, "Beethoven Pianoconcerto 5"; Murray Perahia, Concertgebouw Orchestra o.l.v. Bernard Haitink, uitg. CBS Records Heemstede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Het keizerconcerto onder Haitink

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken