Bekijk het origineel

Kabinet weigert extra overheidsinvestering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet weigert extra overheidsinvestering

CDA'er De Vries zwakt standpunt af

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is niet van plan extra geld uit te treliken voor uitbreiding van -de overheidsinvesteringen. In tegenstelling tot wat CDA-fractieleider B. de Vries en PvdA-voorman Kok voorstelden meent het kabinet dat het financieringstekort niet tijdelijk [ verhoogd mag worden.

Dit liet premier Lubbers gisteren . weten tijdens het vervolgdebat in de Tweede Kamer over de brief van het kabinet, waarin de gevolgen worden geschetst van de daling van de dollar en de beurskrach. De premier sloot zich aan bij het standpunt, dat VVDfractievoorzitter Voorhoeve in eerste termijn had uitgedragen.

Volgens Lubbers mag hét financie- ' ringstekort niet verhoogd worden ,omdat de Tagere-idoUar al zorgt voor minder staatsinkomsten uit het aardgas.

In tweede instantie weigerde De Vries door te gaan op z'n vrij hoge inzet in eerste termijn, waar(Joor de oppositiefracties PvdA en D66 hun hoop op extra investeringen in rook zagen opgaan. Voor de CDA'er werd Nederlandse deelname aan een gecoördineerd expansief Europees beleid de „beste investering". Europa moet meer investeren, waardoor de economische groei kan worden gestimuleerd. De CDA'er vindt ook dat bij de Verenigde Staten krachtig moet worden aangedrongen op" verdergaande bezuinigingen.

Volgens Lubbers is er door zijn toespraak tijdens het recent gehouden FNV-congres een misverstand ontstaan over de door hem al of niet noodzakelijk geachte extra overheidsuitgaven FNV-voorzitter Pont had om twaalf miljard gulden extra in de komende vijf jaar gevraagd. Dat vond Lubbers te veel.

Maar daarmee wilde de premier niet gezegd -hebben dat hij deze investeringen niet belangrijk vindt. Het kabinet heeft al besloten om zo'n vijf miljard gulden te investeren, in de PTT, rijkswegen, gemeenten en provincies voor andere rioleringen en in tunnels, bruggen en openbaar vervoer.

Voor extra overheidsinvestering mag het financieringstekort dus niet omhoog. Maar de premier sloot niet uit dat dit tekort toch zal stijgen als gevolg van de verminderde aardgasinkomsten. Vice-premier De Korte, die de afwezige minister Ruding (financiën) verving, was in dit opzicht duidelijker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Kabinet weigert extra overheidsinvestering

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken